Dostupni linkovi

Brnabić pozvala na vraćanje partnerstva SAD i Srbije


Ana Brnabić
Ana Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u srijedu naveče u Vašingtonu na skupu povodom obeležavanja sto godina od kako se srpska zastava zavijorila iznad Bele kuće da odnosi Srbije i SAD mogu ponovo dostići takav nivo.

Ona je istakla da su "istorijski momenti koji ujedinjuju dva naroda mnogo značajniji od onih koji ih dele".

"Bez sumnje, potrebno je uraditi mnogo toga kako bismo se vratili tamo gde smo bili kroz našu zajedničku istoriju sve do pre 30 godina kada je naše tradicionalno partnerstvo i međusobna podrška prvi put dovedena u pitanje", rekla je Brnabić, prenosi Beta.

Ona je kazala da kao i puno puta u prošlosti, Srbija i dalje brani slobodu koju gaje i čuvaju i srpska i američka nacija, te da treba čuvati i negovati nasledje zajedničke borbe za slobodu.

"Današnji svet nije isti kao svet pre sto godina, ali da se i dalje suočavamo sa ozbiljnim izazovima sa kojima bi trebalo da se suočimo zajedno, ruku pod ruku, kao što smo i ranije", rekla je Brnabić.

Ona je pozvala sve prisutne da se sete snažnog prijateljstva i solidarnosti između predaka, i da nastave da rade zajedno na produbljivanju bilateralnih odnosa.

"Moja poruka svima vama danas i liderima Sjedinjenih Država jeste da zajedno možemo ponovo da postignemo mnogo toga", poručila je.

Brnabić je na svečanosti uručila medalju kongresmenu Tedu Pou koju mu je dodelio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u znak zahvalnosti za promovisanje prijateljstva dve nacije i osnaživanje veza dva naroda.

Premijerka u četvrtak završava posetu SAD, tokom dana će se sastati sa senatorom Ronom Džonsonom, predsedavajućim Podkomiteta za Evropu Senata, senatorom Tomom Kotonom, članom Vojnog komiteta Senata i kongresmenom Stivom Stiversom, narednim predsedavajućim Srpskog kokusa, saopšteno je iz Vlade.

Brnabić će posetu završiti učešćem na okruglom stolu u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta.

XS
SM
MD
LG