Dostupni linkovi

Pacoli: Mirovni sporazum sa Srbijom veoma potreban


Behdžet Pacoli

Ministar spoljnih poslova Kosova Behdžet Pacoli izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da je mirovni sporazum sa Srbijom veoma potreban.

„Mlade generacije, jedan veliki broj ljudi u Srbiji i na Kosovu koji su se rodili nakon konflikta ne žele da naslede teret prošlosti. Zbog njih, zbog građana i mira u regionu, moramo da stavimo na raspolaganje svaki mehanizam koji će doprineti dijalogu“, kazao je Pacoli.

On veruje da će mir sa Srbijom doprineti recipročnom priznanju, a to će potom doprineti i članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama:

„Mnoge stalne članice u Savetu bezbednosti su potencirale da ukoliko Srbija ne ometa Kosovo, onda ni oni nemaju razloga da ometaju Kosovo“.

Kako je istakao, svaki sporazum ima svoje pozitivne i negativne strane i ne postoji sporazum oko kojeg je jedna strana pobednik a druga gubitnik. Ili su obe pobednici, ili obe gubitnici, dodaje.

„Tu se plašim da strane u dijalogu moraju da urade koncesije, a o tome ne znam i ne želim da razmišljam. Ali, znam da je teško za bilo koga ko vodi dijalog da razgovara o pitanjima koje dodiruju suverenitet ili teritoriju Kosova. O svemu može da se razgovara, ali kada je teritorija i suverenitet Kosova u pitanju, verujem da u tome niko nema pravo da se meša“, istakao je Pacoli.

Pacoli kaže i da Srbija ulaže sve napore da spreči članstvo Kosova u međunarodnim mehanizmima. Dodaje da Kosovo do sada nije primilo ni jednu verbalnu notu o povlačenju priznanja neke države.

„Države koje su priznale Kosovo, priznale su je uz verbalnu notu koja je dostavljena institucijama Kosova i to je otvorilo poglavlje dobrih odnosa Kosova sa određenim državama. Ukoliko se nešto promeni u tom pogledu, ista država treba da uputi verbalnu notu Kosovu o tome i da saopšti da više ne priznaje Kosovo, da je promenila stav, iako tako nešto nije diplomatski“, kazao je Pacoli.

„Čuli smo da u Beograd odlaze neki funkcioneri različitih država, uglavnom onih manjih, i među njima cirkuliše dokument koji je isti u svim slučajevima, i verujem da je napisan u Beogradu, i onda se praktično papir stavi pred njih i traži potpis“, dodao je Pacoli.

XS
SM
MD
LG