Dostupni linkovi

Grabar-Kitarović i Rivlin u spomen području Jasenovac


Kameni cvijet u Jasenovcu

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović s izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom posjetila je danas spomen-područje Jasenovac.

Grabar-Kitarović je ponovila da je Hrvatska utemeljena na "antifašizmu i Domovinskom ratu, te je osudila svaki totalitarni režim – nacizam, fašizam i komunizam.

Zato “najoštrije osuđujem manipulacije brojem žrtava holokausta u koncentracijskom logoru Jasenovac, koje nisu utemeljene na povijesnim činjenicama i koriste se u dnevno-političke svrhe ili pak za nametanje kolektivne krivnje Hrvatskoj i hrvatskom narodu” rekla je hrvatska predsjednica.

Predsjednik Izraela Rouven Rivlin izjavio je da je moralna obaveza Hrvatske da se suoči s prošlošću, jer je to temelj pravednog društva i važan element u prijateljstvu između dvije države.

"Ustaški režim bio je jedan od strašnih režima nacističkih kolaboracionista na ovom prostoru i aktivan partner u ubistvima desetina tisuća Židova, Srba, Roma i ostalih protivnika režima NDH", rekao je Rivlin.

Istaknuo je da "ima nekih koji radije potiskuju svoju prošlost i na to gledaju kao na 'crnu rupu' koja ne traži nikakvo proučavanje ili samopreispitivanje". Prema njegovim riječima, sposobnost Hrvatske da se suoči s prošlošću, a ne da je ignorira, moralna je obaveza koja je temelj svakog pravednog društva" rekao je izraelski predsjednik.

Nakon posjeta Hrvatskoj, Rivlin putuje u posjet Srbiji.

XS
SM
MD
LG