Dostupni linkovi

Moguće da Pjongjang demontira glavnu lansirnu bazu


Objavljeni satelitski snimci

Sjeverna Koreja počela je demontiranje infrastruktura u svojoj glavnoj bazi za lansiranje satelita, za koju se smatra da služi kao postrojenje za testiranje međukontinentalnih balističkih raketa, pokazuju satelitske snimke koje su analizirali stručnjaci, prenosi Reuters.

Ako budu potvrđene, informacije s cijenjene američke internet stranice 38 North mogle bi posvjedočiti o koraku naprijed nakon povijesnog summita od 12. lipnja između sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i predsjednika Donalda Trumpa.

Nakon susreta u Singapuru, Donald Trump kazao je da više ne postoji sjevernokorejska nuklearna prijetnja.

Istraživanje na 38 North objavljeno je u trenutku kad je predsjednik kazao da je "jako sretan" zbog načina na koji se odvijaju pregovori s Pjongjangom.

"Nijedna raketa nije ispaljena iz Sjeverne Koreje u devet mjeseci. Isto tako, nema nuklearnog testiranja", napisao je on u tvitu. "Japan je sretan, cijela Azija je sretna. A lažne vijesti kažu, i ne pitajući me, da sam ljut jer ne ide dovoljno brzo. Krivo, jako sam sretan!".

Po 38 North, satelitske snimke iz postrojenja za lansiranje satelita Sohae snimljene 20. i 22. srpnja prikazuju da se počelo s demontiranjem zgrade podignute na tračnicama u kojoj su skupljaju rakete prije nego se stave na postolje za ispaljivanje.

XS
SM
MD
LG