Dostupni linkovi

Žena i djevojčica žrtve su napada u Torontu, motiv i dalje nepoznat


Mjesto napada u Torontu 22. jula 2018

U napadu u grčkoj četvrti u Torontu kada je naoružani napadač pucao na prolaznike i goste restorana i kafića ubijeni su 10-ogodišnja devojčica i 18-ogodišnja devojka, rekao je u ponedjeljak šef policije Toronta Mark Saunders.

U napadu koji se dogodio sinoć u vrlo prometnom kvartu u centru Toronta, ranjeno 13 osoba, a 29-godišnji napadač je stradao u razmjeni vatre s policijom.

Šef policije Sounders rekao je da su povrede ostalih 13 žrtava od manjih do ozbiljnih, a da su oni starosti su od 10 do 59 godina.

Sounders je odbio da navede ime napadača i rekao je da vlasti još ne znaju zašto se ovaj napad dogodio.

Kanadske vlasti su odmah nakon napada saopštile napad u toj četvrti nije bio slučajan i da ne isključuju terorizam kao motiv.

Iz jedne bolnice saopšteno je da je pet ranjenih u ozbiljnom ili kritičnom ali stabilnom stanju.

Naoružani muškarac je otvorio nasumičnu vatru na pješake koji su prolazili ulicom Danfort u 22 sata u nedelju po lokalnom vremenu (4 sata u ponedeljak po centralnoevropskom vremenu) prije nego što je počeo da cilja restorane.

Policija je brzo došla na mjesto incidenta i pucala u napadača koji je nekoliko trenutaka kasnije pronađen mrtav u jednoj uličici, naveli su istražitelji.

Jedan svjedok snimio je video na kojem se vidi kako muškarac u crnoj odjeći i s crnim šeširom brzo hoda ulicom i s trotoara ispaljuje tri hica u najmanje jedan restoran.Svjedoci navode da su čuli brojne hice i opisuju da je napadač pucao u restorane i kafiće s obije strane ulice dok je prolazio pored njih.

"Obećavam svim stanovnicima Toronta i još više onima koji su pogođeni ovom tragedijom da nećemo štedjeti napora da nađemo odgovore na ovaj bezumni napad", rekao je gradonačelnik toronta John Tory. On je pozvao stanovništvo da ostane mirno i da izbjegava da izvlači zaključke.

I premijer Kanade Justin Trudeau izjavio je saučešće za žrtve i saosjećanje za povrijeđene građane i grad Toronto.

"Moje misli su sa svima pogođenim ovom užasnom tragedijom u kvartu Danfort u Torontu prošle noći, a povrijeđenima želim brz i potpun opravak. Građani Toronata su snažni, otporni i hrabri- a mi ćemo biti tu da vas podržimo da prođete kroz ovaj težak period", napisao je Trudeau u tweetu.

Grčka četvrt je veoma živa oblast grada, sa dosta grčkih restorana i kafića.

U Atini grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kocijas rekao je da je "duboko šokiran ovim gnusnim oružanim napadom na grčku četvrt" i izrazio saučešće žrtvama i "solidarnost s stanovnicima i vladom Kanade".

Policija Toronta razmjestila je tokom vikenda desetine dodatnih pripadnika kao odgovor na povećanje broja oružanih incidenata u gradu u posljednje vrijeme.

Prije nekoliko mjeseci vozač je kombijem uletio među pješake u Torontu, ubivši 10 i povrijedivši 14 osoba, a vlasti nijesu objelodanile motiv tog napada.

XS
SM
MD
LG