Dostupni linkovi

Zaev: Dogovori o referendumu se danas završavaju


Зоран Заев
Зоран Заев

Lideri četiri vodeće stranke u Makedoniji dogovorili su se da u ponedeljak završe razgovore o referendumu o promeni imena države, koji je uslov za ulazak te zemlje u NATO i EU.

To je novinarima rekao premijer Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev posle šest sati sastanka, kojem, pored njega, prisustvuju lider partnera u vladi DUI Ali Ahmeti i dve opozicione partije, makedonske VMRO-DPME Hristijan Mickoski i albanske Besa Bilal Kasami.

Zaev je rekao da je do sada prihvaćen zahtev opozicionog VMRO-DPMNE da se pred svake izbore formira tehnička vlada po "pržinskom modelu" (po kojem 100 dana pred izbore premijer podnosi ostavku, a opozicija dobija ministarstvo unutrašnjih poslova i rada i zapošljavanja).

Dogovoreni su i Zakon o finasiranju partija i o izborima Državne izborne komisije (DIK), a lideri četiri partije u poslepodnevnom delu nastavljaju da raspravljaju o referendumu, datumu i referendumskom pitanju.

"Dogovorili smo se da danas završi liderski sastanak i da nema odlaganja. Kako ćemo se dogovoriti zavisi od svih nas. Vraćamo se pitanju referenduma, razgovaraćemo o referendumskom pitanju, karakteru referenduma i o datumu", rekao je lider SDSM.

Kako je istakao, vladajuća koalicija to pravi da pokaže odgovornost i državotvornost, zbog važnosti celog procesa.

"Makedonija će biti članica NATO i EU", istakao je Zaev.

Premijer Makedonije je podsetio da je njegov SDSM ranije sa VMRO-DPME usaglasio Zakon o finasiranju stranaka i uslove za izbor DIK, koja treba da sprovede referendum.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je novinarima rekao da je najveća opoziciona stranka zadovoljna postignutim dogovorom u prepodnevnom delu liderskog sastanka i da se time garantuje finansiranje stranaka i uspešan izobrni proces, kada god da se desi.

XS
SM
MD
LG