Dostupni linkovi

Netanyahu podržao Trumpov stav prema Iranu


Benjamin Netanyahu, premijer Izraela
Benjamin Netanyahu, premijer Izraela

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozdravio je u ponedjeljak, kako je rekao, čvrst stav američkog predsjednika Donalda Trumpa prema Iranu.

Kako prenosi Assoaciated Press (AP), Netanyahu je rekao da su Trump i njegov državni sekretar Mike Pompeo zauzeli jasan stav prema "iranskoj agresiji" pošto su svjetske sile godinama popuštale režimu.

On je to rekao na današnjem redovnom sastanku svog kabineta, a nakon što je Trump, na Twitteru zaprijetio iranskom predsjedniku Hasanu Rohaniju da će se suočiti sa užasnim posljedicama zbog prijetnji koje je uputio Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Retorika između Irana i SAD pogoršala se otkako je Rohani u nedjelju poručio Americi da mora da razumije "da je mir sa Iranom majka svakog mira i da je rat sa Iranom majka svih ratova", na šta je Trump jutros odgovorio.

"Nikada više ne prijetite SAD ili ćete pretrpjeti posljedice kakve je samo nekolicina pretrpjela kroz istoriju", poručio je on na Twitteru sve velikim slovima.

Pompeo je u nedjelju održao govor u kojem je okarakterisao iranske vjerske lidere kao "mafiju" i obećao pomoć Irancima koji nijesu zadovoljni svojom vlašću.

Kako je Reuters ranije izvijestio, on je, govoreći kalifornijskoj publici sastavljenoj uglavnom od iranskih Amerikanaca, rekao da će, iako iranski narod mora da odredi smjer zemlje, Vašington "podržati dugo ignorisani glas iranskog naroda".

XS
SM
MD
LG