Dostupni linkovi

Ozil napušta reprezentaciju Njemačke, reagovala Merkel


Mesut Ozil
Mesut Ozil

Arsenalov fudbaler i reprezentativac Njemačke Mesut Ozil saopštio je u nedjelju veče da se povači iz nastupa u nacionalnom dresu, zbog kako je rekao "rasizma i nepoštovanja" sa kojim se suočio zbog njegovih turskih korijena.

Ovaj 29-godišnjak je nedavno bio na udaru kritika fubalskog saveza zbog slikanja sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom na jednom događaju u maju.

Ozil kaže da je bio meta prijetnji te da je dobijao e-mailove sa jezikom mržnje, zbog debakla njemačke reprezentacije na Svjetskom prvenstvu.

"Kada dobijamo, ja sam Njemac, ali sam imigant kada gubimo" obrazložio je Ozil.

U ponedjeljak je reagovala njemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je, kako je naveo njen portparol rekla "poštuje" njegovu odluku uz podsjećanje da je uradio puno za nacionalni tim.

Ozil je treća generacija turske porodice rođene u Njemačkoj u Glesenkirhenu i bio je ključni igrač nacionalnog tima koji je 2014. osvojio Svjetski fudbalski kup.

Povlačenje Mesuta Ozila iz reprezentacije izazvalo je pomiješane reakcije u Njemačkoj, uz kritike fudbaleru, ali i zabrinutosti kako će ta odluka uticati na društvo.

Ministarica pravde Katarina Barley rekla je da je zabrinuta zbog Ozilove odluke da napusti državni tim.

"To je znak za alarm kada se veliki njemački fudbaler kakav je Mesut Ozil osjeća nepoželjnim u sopstvenoj zemlji zbog rasizma i bez podrške Saveza", navela je ona na Twitteru.

Predsednik Bajerna Uli Hoeness ima drugačije mišljenje.

"Drago mi je da je gotovo, prljavo igra već godinama. Posljednji uspješan start imao je prije Svjetskog prvenstva 2014. godine. Kad god smo igrali protiv Arsenala igrali smo preko njega, zato što smo znali da je najslabija tačka", naveo je Hoeness.

Ozil je za reprezentaciju Njemačke odigrao 92 utakmice i postigao 23 gola, uz 40 asistencija.

Nekoliko turskih ministara danas je pozdravilo odluku njemačkog fudbalera da napusti reprezentaciju Nemačke, a jedan od njih ocijenio kao Ozilov "gol protiv virusa fašizma".

"Čestitam Mesutu Ozilu koji je, napuštajući njemačku reprezentaciju, postigao najljepši gol protiv virusa fašizma", napisao je na Twitteru ministar pravosuđa Turske Abdulhamit Gul.

Turski ministar sporta Mehmet Kasapoglu naveo je da u potpunosti podržava "brata Mesuta Ozila".

XS
SM
MD
LG