Dostupni linkovi

Pacoliju odbijen zahtev za posetu Novom Pazaru, reakcija Ugljanina


Bedžet Pacoli
Bedžet Pacoli

Vlasti Srbije odbacile su zahtev za zvaničnu posetu ministra inostranih poslova u Vladi Kosova, Bedžeta Pacolija, Novom Pazaru.

Ministarstvo inostranih poslova Kosova (MIP) tim povodom izražava žaljenje i ogorčenje na tu odluku.

"Republika Kosovo je uvek postupala u skladu sa Sporazumom u Briselu o posetama visokih zvaničnika i u skladu sa potrebnim procedurama. Ovaj slučaj ponovo pokazuje da se Beograd ne zalaže za poštovanje sporazuma Brisela i izaziva nepotrebne tenzije sprečavanjem poseta visokih zvaničnika Kosova Srbiji", kaže se u saopštenju.

Ističe se takođe da je ovo vreme u kome je slobodno kretanje ljudi osnovno ljudsko pravo i da bi svaka vlada morala da ga poštuje.

"Kosovo je sa većom posvećenošću to poštovalo i uvek će to poštovati, dok se posete ne zloupotrebljavaju, kao u mnogim slučajevima koji su se dogodili u prošlosti prilikom dolaska gostiju iz severne susedne države", kaže se u saopštenju.

Podseća se i da bi prilikom poseta predstavnika Kosova sunarodnicima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi trebalo da se primeni mera reciprociteta u odnosu na posete Srbima na Kosovu predstavnika institucija Srbije.

Ugljanin Pacoliju: Sprečio vas srpski nacionalistički režim

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin uputio je pismo ministru inostranih poslova Kosova Bedžetu Pacoliju u kojem navodi da je njegov dolazak u Novi Pazar sprečio "aktuelni srpski nacionalistički režim iz Beograda".

Ugljanin je u pismu koje je objavljeno na zvaničnoj internet stranici BNV-a, zahvalio Pacoliju na spremnosti da poseti Novi Pazar 21. i 22. jula i pored, kako je naveo, "svih prepreka" koje je nametnuo "velikosrpski nacionalistički režim".

"Sa velikim žaljenjem primili smo informacije da je aktuelni srpski nacionalistički režim iz Beograda sprečio Vaš dolazak i onemogućio da građani Sandžaka čuju i drugu stranu u vezi sa procesom normalizacije odnosa Kosova i Srbije", naveo je Ugljanin u pismu Pacoliju.

Predsednik BNV-a je dodao da nespremnost aktuelnog srpskog režima da svim građanima omoguće da čuju i drugačije mišljenje najbolje odslikava karakter tog režima. Ugljanin je dodao da Pacolija ne treba da uznemire "pretnje" koje je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila njemu i BNV-u, povodom poziva da poseti Novi Pazar i dodao da su one izraz "netolerancije prema bošnjačkom narodu Sandžaka i nepoznavanja pravne regulative".

"Nadamo se da će se u procesu evropskih i evroatlantskih integracija na političkoj sceni Srbije pojaviti normalna, tolerantna i demokratski orijentisana politička opcija sposobna za rešenje statusa bošnjačkog naroda i statusa Sandžaka, što je osnovni preduslov za opstanak Bošnjaka na ovim prostorima", naveo je Ugljanin.

Bošnjačko nacionalno veće pozvalo je Pacolija na sednicu Nacionalnog veća Bošnjaka i debatu "Proces uspostavljanja regionalne stabilnosti i saradnje na Balkanu" 21. i 22. jula u Novom Pazaru. Taj poziv BNV izazvao je kritike u srpskoj javnosti s obzirom da je Pacoli pozvan kao ministar Republike Kosova, čiju nezavisnost Beograd ne priznaje.

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) otkazalo je i svečanu sednicu i tribinu u Novom Pazaru na kojoj je Pacoli trebalo da govori.

XS
SM
MD
LG