Dostupni linkovi

Portparol Hamasa: Postignut prekid vatre s Izraelom


Palestinci masovno protestuju jednom nedeljno od kraja marta na granici pojasa Gaze protiv izraelske i egipatske blokade te teritorije
Palestinci masovno protestuju jednom nedeljno od kraja marta na granici pojasa Gaze protiv izraelske i egipatske blokade te teritorije

Izrael i Hamas pristali su rano jutros na prekid vatre nakon eskalacije nasilja u kome su ubijena četiri Palestinca i jedan izraelski vojnik, rekao je portparol te islamske ekstremističke organizacije Favzi Barhum.

"Zahvaljujući naporima Egipta i Ujedinjenih nacija postigli smo dogovor da se vratimo stanju zatišja između (izraelskog) okupatora i palestinskih frakcija", naveo je Barhum u saopštenju, prenele su agencije.

Za vreme sukoba ubijen je juče jedan izraelski vojnik duž granice Izraela i Gaze.

To je prvi vojnik ubijen tokom aktivne dužnosti od rata između izraelske vojske i Hamasa, koji vlada pojasom Gaze, 2014. godine, saopštio je izraelski vojni portparol, preneli su izraelski mediji, javlja Beta.

Četvorica Palestinaca su takođe ubijena u razmeni vatre. Vojno krilo Hamasa Brigade Izadin al Kasam je potvrdilo da su trojica bili članovi organizacije.

Nakon te razmene vatre Izrael je pokrenuo veliki napad iz vazduha na pojas Gaze u znak odmazde za pogibiju vojnika “ tokom incidenta” kraj palestinske enklave u kome je, kako se navodi, uništeno 60 meta Hamasa.

Vojska je rekla da je eliminisano oko 60 zgrada i infrastruktura, te da su umnogome umanjene vojne i komandne, kao i sposobnosti kontrole te organizacije koju Izrael smatra terorističkom.

Ovo je drugi prekid vatre postignut između Izraela i Hamasa za nedelju dana u vreme dok raste zabrinutost da bi mogao izbiti novi rat. Od 2008. godine Hamas i izraelska vojska su tri puta ratovali.

Palestinci masovno protestuju jednom nedeljno od kraja marta na granici pojasa Gaze protiv izraelske i egipatske blokade te teritorije.

Oni takođe zahtevaju pravo na povratak palestinskih izbeglica koje su oterane ili su pobegle iz svojih domova u ratu koji je izbio posle stvaranja Izraela 1948. godine.

Prema podacima Frans presa skoro 150 Palestinaca je poginulo u tim protestima, a više 4.000 ranjeno je izraelskom bojevom municijom.

XS
SM
MD
LG