Dostupni linkovi

Putin: Još nema konačne odluke o pragu za penziju


Rusija - Građani protestuju protiv povećanja starosne granice za odlazak u penziju

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će saslušati "sva mišljenja" u vezi s podizanjem starosne granice za odlazak u penziju u Rusiji, zbog čega su brojni Rusi negodovali.

Donji dom ruskog parlamenta juče je usvojio prijedlog zakona koji predviđa podizanje granice sa 60 na 65 godina za odlazak muškaraca u penziju, a sa 55 na 63 godine za žene.

Prema tom prijedlogu, granica za odlazak muškaraca u penziju bila bi postepeno povećavana od 2028. godine, a za odlazak žena do 2034. godine.

Dan pred jučerašnje glasanje protestovali su i komunisti i liberali, a Putinov rejting znatno je opao otkako je vlada u junu predložila promjenu zakona, navodi Asošiejted pres.

"Još nema konačne odluke. Ja ću, naravno, saslušati sva mišljenja, sva gledišta", rekao je Putin danas.

On, međutim, nije nagovijestio da će povući prijedlog zakona, već je rekao da je postojeći sistem pod prevelikim pritiskom zbog produženja očekivanog životnog vijeka u Rusiji.

Kada je ruski premijer Dmitrij Medvedev najavio reformu, na internetu se pojavila peticija protiv tog prijedloga koju je potpisalo više od 2,5 miliona Rusa.

Statistički, prosječni životni vijek muškaraca u Rusiji je 66,5 godina, a žena nešto manje od 70 godina.

XS
SM
MD
LG