Dostupni linkovi

Zagreb: Kurdski izbjeglica neće biti izručen Turskoj


Zagreb

Švicarski izbjeglica, turski Kurd Nurettin Oral, očekuje puštanje na slobodu nakon što je Ustavni sud nedavno usvojio njegovu tužbu i ukinuo ranije odluke o izručenju Turskoj koje su donijeli Županijski sud u Vukovaru i Vrhovni sud.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović Hini je potvrdio da je Oralova ustavna tužba nedavno prihvaćena te da je slučaj vraćen na vukovarski Županijski sud koji bi ga trebao osloboditi.

„Prema dablinskim i šengenskim pravilima samo Švicarska može odlučiti o Oralovu izručenju, ni jedna druga država. Sudovi nisu smjeli ići na klasični sustav izručenja već su trebali uvažiti činjenicu da on ima status zaštićenog stranca u Švicarskoj na koju se, iako nije članica Europske unije, primjenjuje europska pravna stečevina“, kazao je Šeparović.

Nakon odluke Ustavnog suda, po riječima Oralove odvjetnice Sanje Bezbradica Jelavić, više nema osnova za Oralovo izručenje pa bi on morao biti odmah pušten na slobodu, kao što je primjerice bilo u slučaju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je 2015. izašao iz istražnog zatvora istog dana kada je donesena odluka Ustavnog suda.

Bezbradica Jelavić ističe i da iz detaljne argumentacije Ustavnog suda proizlazi da bi izručenje Orala Turskoj predstavljalo težu povredu njegovih ljudskih prava.

„S obzirom na takvo određenje Ustavnog suda prestala je postojati osnova za pritvor. Uz navedeno Oral više nije na Interpolovu popisu traženih osoba, tako da i ta bitna okolnost potkrepljuje odluku Ustavnog suda da se radi o političkom progonu što je Oral tvrdio od početka“, kazala je odvjetnica.

Na ovaj slučaju nedavno je upozorio i Centar za mirovne studije koji je, među ostalim, podsjetio da je Oral već godinu dana u osječkom zatvoru te da bi ga trebalo odmah pustiti da se vrati obitelji u Švicarsku gdje je dobio azil zbog političkog progona.

Tursko veleposlanstvo Hini je potom poslalo reakciju u kojoj tvrde da je Oral član Kurdistanske radničke partije te da je protiv njega pokrenut kazneni postupak zbog povezanosti s raznim terorističkim aktivnostima i „ubojstava mnogih civila i sigurnosnih službenika“ u Turskoj i Iraku.

Tvrdnje da je Tursku napustio zbog političkog progona nazvali su neutemeljenima, ističući da je optužen za pokušaj odvajanja dijela turskog teritorija od državne kontrole.

„Sudski postupak protiv njega još se vodi u Turskoj. Ako Oral tvrdi da je nevin trebao bi otići u Tursku i opravdati svoje argumente pred sudom“, naveo je turski veleposlanik.

XS
SM
MD
LG