Dostupni linkovi

Delavi: Potrebno jedinstvo kosovskih političara oko dijaloga


Greg Delavi
Greg Delavi

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi izjavio je da je Kosovo suočeno sa jedinstvenim trenutkom u istoriji kada je u pitanju odlučivanje o tome kako će izgledati budućnost Kosova i kosovske dece.

U intervjuu za kosovsku televiziju KTV, Delavi je istakao da je Kosovu potrebna šira diskusija političkih partija oko briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom i da nije dovoljno da su u te konsultacije uključene samo vladajuće stranke.

On je naveo da Kosovo treba da odredi specifične i opšte ciljeve u ovom procesu.

"Mislim da bi pozicija Kosova u pregovorima sa Srbijom bila bolja ukoliko bi opozicija učestvovala u razgovorima i radila na uspostavljanju ciljeva Kosova", istakao je Delavi.

Delavi je istakao da trenutno postoji energija za postizanje sporazuma, kako u Prištini i Beogradu, tako i u Briselu i Vašingtonu.

Na pitanje kako bi konačan sporazum mogao da izgleda, budući da postoje ideje i o razmeni teritorija ili podeli Kosova, Delavi je kazao da ne želi da govori o elementima konačnog sporazuma.

"Ne mislim da bi to bilo od pomoći, naročito sada kada pokušavam da ohrabrim ljude na Kosovu da preuzmu tu odgovornost i učestvuju u diskusiji", kazao je Delavi, dodajući da je američka podrška nezavisnosti Kosova nepokolebljiva.

Na komentar novinara da je Delavi ranije odgovarao na takva pitanja i da deluje da se nešto promenilo, Delavi je kazao:

"Danas, ove nedelje, fokusiran sam na ohrabravanje političkih partija Kosova, političara, da se okupe i rade zajedno na ciljevima Kosova."

Dodao je da ne može biti od pomoći da govori ni o ’crvenim linijama’, budući da samo Kosovo treba da odredi koji su mu ciljevi.

Na pitanje da prokomentariše ponašanje Srpske liste koja je napustila Vladu Kosova nakon hapšenja Marka Đurića u Severnoj Mitrovici, a koja i dalje obavlja svoj posao u ministarstvima, ali ne učestvuje na sastancima Vlade Kosova, Delavi je kazao da je veoma važno da vladini zvaničnici Srpske liste služe svojim biračima.

"Političari su zaposleni da rade svoj posao i oni to trebaju da rade, a to je da vode računa o svojim biračima. Prema tome, podstičem poslanike Srpske liste, zvaničnike, da budu ozbiljni u tome i da rade u korist svoje zajednice", kazao je.

Američki ambasador u petak je, nakon različitih tumačenja njegove izjave u intervjuu na pitanje o podjeli Kosova, poručio da se ne nasjeda na lažne vijesti.

"Ignorišite lažne vijesti. Evo šta sam rekao: Kosovo treba da otkrije koji su njegovi ciljevi, treba pokušati da dostigne neku vrstu konsenzusa o tim ciljevima i to je ono na šta sam fokusiran trenutno. Pročitajte intervju."

XS
SM
MD
LG