Dostupni linkovi

Jedan Palestinac poginuo u izraelskom udaru na pojas Gaze


Pojas Gaze mjesto je stalnih incidenata od kraja marta

U izraelskom avionskom udaru na pojas Gaze poginuo je jedan Palestinac, a troje ih je ranjeno, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji.

Izraelska vojska je navela da je ciljala ekstremiste koji preko granice Gaze i Izraela puštaju balone sa zapaljivim materijalom.

U Izraelu gotovo svakodnevno izbijaju požari koje izazivaju zmajevi i baloni sa zapaljivim napravama.

Palestinci koji ih puštaju iz Pojasa Gaze pričinili su veliku štetu šumama i usjevima na jugu Izraela, a u požarima su stradale i divlje životinje i stoka.

Izraelska vojska je često gađala mjesta odakle Palestinci puštaju zmajeve i balone, ali do sada nije bilo žrtava. Za sada nije poznato da li današnji incident predstavlja promjenu taktike.

Puštanje zapaljivih naprava dio je kampanje koju predvodi ekstremistička organizacija Hamas, koja vlada Pojasom Gaze, a čiji je cilj, izmedu ostalog, da privuče pažnju na izraelsko-egipatsku blokadu te teritorije koja traje već 11 godina.

Oko 140 Palestinca poginulo je u protestima duž granice Gaze i Izraela koji se od kraja marta održavaju jednom sedmično.

XS
SM
MD
LG