Dostupni linkovi

Oprezne pohvale MMF-a Srbiji


Konstatovano je da je Srbijа i dаlje podložnа uticаju regionаlnih i globаlnih kretаnjа i nestаbilnosti sа međunаrodnog tržištа

Novi aranžman sa Srbijom ćetrajati 30 meseci, do januara 2021. godine, potvrdio je Bord izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Vašingtonu.

Taj program saradnje uz podršku takozvanog Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument - PCI) iskljičivo je savetodavni, što znači da ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

Instrument za koordinaciju politike je novi instrument koji je MMF uveo prošle godine u cilju pružanja podrške zemljama članicama koje su posvećene reformama, ali kojima nije potrebna finansijska podrška te međunarodne finansijske institucije.

MMF je na sednici Borda direktora istakao da je Srbijа uspešno rešilа mаkroekonomske nerаvnoteže i povrаtilа poverenje, kao i dа ekonomski izgledi zemlje ostаju pozitivni. Međutim, konstatovano je da je Srbijа i dаlje podložnа uticаju regionаlnih i globаlnih kretаnjа i nestаbilnosti sа međunаrodnog tržištа.

"Ovo je još jedan korak na našem putu strukturnih reformi i dobar signal za investitore. Važno je da održimo makroekonomsku i finansijsku stabilnost, da povećamo konkurentnost i obezbedimo visoke stope rasta ", istakao je ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali.

On je objasnio da su glavni ciljevi programa sa MMF-om održavanje javnog duga u definisanim okvirima u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP), održavanje ukupnog deficita u definisanim okvirima u odnosu na BDP, reforma sistema plata u javnom sektoru, nastavljanje reforme Poreske uprave i skraćenje rokova za povraćaj PDV-a, usvajanje novog Zakona o naknadama i održavanje inflacije u definisanim okvirima.

Ocena MMF-a o ekonomskim izgledima zemlje je solidna, ali to nikako ne znači da je Srbija izašla iz mračnog tunela, ocenjuje za RSE Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu:

„Poruka je, iako ste jedan deo puta prešli uspešno, nemojte sad da pomislite da ste pitanje javnih finansija rešili za sva vremena. Dobili ste prvo poluvreme, ohrabrujemo vas da nastavite u tom pravcu, nema potrebe više da uzimate kredit koji ste ranije uzimali jer imate potrebnu makroekonomsku stabilnost.“

To je deo priče o monetarnim i fiskalnim performansama koje ne izgledaju loše, međutim, ono „ali“ u oceni MMF-a, ističe Savić, proizlazi iz toga što je Srbija mala, nedovoljno razvijena zemlja sa mnogo strukturnih problema.

„Suštinski, Srbija je i dalje što se tiče realnog sektora ekonomije – proizvodnje razmenjivih dobara, izvoza, stabilnog razvoja i visokih stopa rasta BDP-a – još uvek na početku“, ističe Savić i podseća da je zemlja tek na polovini ekonomskih parametara iz sedamdesetih godina prošlog veka, kada je beležila stope rasta od 7,5 odsto i učešće bruto investicija u društvenom proizvodu od čak 35 procenata.

XS
SM
MD
LG