Dostupni linkovi

Tači: Dijalog bio jedan on najkraćih, ali najteži do sada


Hašim Tači, predsednik Kosova
Hašim Tači, predsednik Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači je po povratku iz Brisela izjavio da je juče na sastanku predsednika u Briselu potencirano da „mora da se radi na sporazumu jer je to u interesu dve zemlje i naroda, i da mora da se žrtvuje za postizanje konačnog sporazuma“.

„Ne smemo da nasedamo na populističke glasove dnevne politike već treba da gledamo prema budućnosti. Kao predsednici smo svesni da nastavak statusa kvo podrazumeva poruke i nove situacije s mogućnostima destabilizacije i drugih konflikata“, kazao je Tači na konferenciji za novinare u četvrtak u Prištini.

On je ponovio da je jučerašnji sastanak bio jedan od najkraćih ali najtežih do sada, ali da predstoje još teže situacije. Dodao je da bi konačan sporazum trebao da se postigne u naredna četiri do šest meseca, ali da je skeptičan po tom pitanju.

On je kazao da konačan sporazum treba da bude postignut „između dve suverene države“.

Izrazio je nadu da će predstojeći dani proteći bez problema i incidenata i da očekuje dinamičnu fazu dijaloga do postizanja sporazuma.

Potencirao je da je visokoj predstavnici EU Federiki Mogherini preneto da je Kosovo za dijalog i pregovore sa Srbijom ali i da se ovaj proces treba završiti zvaničnim priznanjem Kosova od strane Srbije i članstvom Kosova u svim međunarodnim organizacjama.

Ponovio je da nije lako da se razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji misli da je „Kosovo ili Kačanik, kako je rečeno, srce Srbije“.

XS
SM
MD
LG