Dostupni linkovi

Vlada CG: Savezništvo sa SAD snažno i trajno


Potpredsjednik SAD Mike Pence prilikom posjete Crnoj Gori sa premijerom Duškom Markovićem 2. avgusta 2017.
Potpredsjednik SAD Mike Pence prilikom posjete Crnoj Gori sa premijerom Duškom Markovićem 2. avgusta 2017.

Crnogorska vlada je saopštila da je prijateljstvo Crne Gore i SAD trajno i snažno.

Vlada Crne Gore je, kako se navodi, uvažavajući interesovanje brojnih domaćih i inostranih medija da se odredi u vezi sa jučerašnjom izjavom predsjednika SAD Donalda Trumpa datoj u intervjuu TV FOX, razgovarala o tome na sjednici u četvrtak.

"Crna Gora je ponosna na svoju istoriju i tradiciju i mirnodopsku politiku koja je dovela do pozicije stabilizirajuće države u regionu i jedine države u kojoj se nije ratovalo raspadom bivše Jugoslavije. Zemlja koja je primila i zaštitila 120.000 unesrećenih ljudi i porodica. Država koja je prva u Evropi pružila otpor fašizmu i danas kao nova članica NATO-a i kandidat za Evropsku uniju doprinosi miru i stabilnosti ne samo na evropskom kontinentu već širom svijeta, zajedno sa američkim vojnicima u Avganistanu", navode iz Vlade.

Kako dodaju, Crna Gora gradi prijateljstva, a ni jedno nije izgubila.

"Ujedno sposobni smo da hrabro i odlučno branimo i odbranimo sopstvene nacionalne interese. U današnjem svijetu punom izazova nije bitno koliko ste veliki ili mali nego u kojoj mjeri baštinite vrijednosti slobode, solidarnosti i demokratije. Zbog svega ovog prijateljstvo i savezništvo Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država je snažno i trajno", navode iz Vlade.

Američki senatori i mnogi aktuelni i viši zvaničnici reagovali su u srijedu na Trumpovu izjavu datu u intervju Tuckeru Carsonu u kojoj je na pitanje zašto bi njegov sin išao da brani Crnu Goru, Trump je uzvratio da se sam zapitao isto.

"Razumijem šta govorite. Isto sam se zapitao... Crna Gora je mala država sa veoma snažnim ljudima. Možda će postati agresivni i čestitam - u Trećem svjetskom ratu smo", kazao je Donald Trump.

Na upit RSE oglasila se i ambasada SAD u Crnoj Gori. Saopšteno je da Sjedinjene Države s ponosom smatraju Crnu Goru saveznikom.

Crna Gora nastavlja da igra aktivnu ulogu kroz svoj doprinos misiji NATO-a u
Avganistanu, i Sjedinjene Države pozdravljaju nedavnu najavu Crne Gore da
podrži NATO u Iraku i Letoniji.

Bitno je da članice NATO-a ispunjavaju svoje obaveze prema Alijansi i drago
nam je što je Crna Gora na putu da ispuni svoje obaveze.

Na prošlonedjeljnom samitu NATO-a u Briselu, Predsjednik je ponovio čvrstu
američku posvećenost kolektivnoj odbrani NATO-a. Deklaracija sa samita jasno navodi da će "svaki napad na jednog saveznika biti smatran napadom na sve nas, kao što je to navedeno u Članu 5 Vašingtonskog ugovora", navedneo je u odgovoru američke ambasade RSE.

XS
SM
MD
LG