Dostupni linkovi

Zeman: Tramp ne misli ozbiljno o povećanju izdataka za NATO


Miloš Zeman
Miloš Zeman

Predsednik Češke Miloš Zeman pohvalio je danas američkog predsednika Donalda Trampa i predsednika Rusije Vladimira Putina za sastanak u Helsinkiju a ocenio je da Tramp ne misli ozbiljno o zahtevu da članice NATO izdvajaju četiri odsto BDP-a za odbranu, već da je to samo njegova pregovarčka taktika.

"To je ´Mečijarova taktika´. Mečijar je uvek preterivao sa zahtevima pa je od njih postepeno odustajao. Postepeno je tako dobijao otprilike šta je hteo, zato što nije mislio ozbiljno sa tim prvobitnim zahtevima. Mislim da ni ta četiri procenta nisu ozbiljno mišljena", kazao je češki predsednik o zahtevu Trampa da članice enormno povećaju izdatke za odbranu, prenosi Beta.

Zeman je odbio i drugi Trampov zahtev sa nedavnog samita NATO u Briselu, da već od narednog januara sve članice NATO počnu da izdvajaju obećanih dva odsto BDP-a za armiju.

"To ne ide tako brzo. Ali biće tu rast, to su odobrili svi subjekti u parlamentu, koliko znam i to je lagani rast izdataka za odbranu. Statistički je paradoks da izdaci za odbranu rastu u procentima sporije, jer je u Češkoj izraziti rast BDP-a, a armija svake godine dobija nekoliko milijardi više", kazao je Zeman.

Češki predsednik upozorio je da je bolje da izdaci za odbranu rastu polako ali konstantno a odbio je da se do željenog procenta dođe po cenu toga da armija počne da kupuje oružje i stvari koje joj ne trebaju.

Zeman je takođe u intervjuu koji danas objavljuje ČTK pozitivno ocenio sastanak Trampa i Putina u ponedeljak U Helsinkiju i izrazio nadu da će se njihova saradnja nastaviti a da samo neki komentatori koji žive od konflikta mogu da budu nesrećni ako se poboljšaju odnosi Rusije i SAD.

"Bilo kakav trgovinski rat donosi gubitke i neuspeh za sve strane. Ja sam odgojen na osnovnim udžbenicima ekonomije koji nisu podeljeni na desničarsku ili levičarsku ekonomiju a koji upozoravaju na protekcionizam i carinski, dakle trgovinski rat. Istorijski dokazuju da i kada je dobit kratkoročna na kraju je dugoročni gubitak", rekao je Zeman o Trampovom sporu sa Evropskom unijom.

Češki predsednik dodao je da je teško posle reći ko je trgovinski rat više eskalirao ali da može da se kaže ko je kriv što ga je započeo.

"Nažalost, plašim se, iako sam malopre hvalio američkog predsednika, da su u ovom slučaju rat inicirale SAD", kazao je Zeman nacionalnoj novinskoj agenciji.

XS
SM
MD
LG