Dostupni linkovi

Najmanje 12 žrtava bombardovanja u Siriji


Sirijske provladine snage u gradu Saida zapadno od grada Dera
Sirijske provladine snage u gradu Saida zapadno od grada Dera

Najmanje 12 civila je poginulo u noćnom bombardovanju poslednjeg pobunjeničkog grada u sirijskoj provinciji Dera, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ta opoziciona organizacija, koja ima veliku mrežu izvora širom Sirije, nije mogla da precizira da li su napad izveli sirijski ili ruski avioni.

"U utorak uveče su izvedeni vazdušni i artiljerijski udari na Navu, poslednji pobunjenički grad na zapadu provincije Dera", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman, i dodao da je stradalo 12 civila.

Sirijska vlada je preuzela kontrolu nad gotovo čitavom provincijom, putem ofanzive pokrenute 19. juna i sporazumom o "pomirenju", koji su pobunjenici bili prinuđeni da prihvate i koji faktički znači kapitulaciju. Pobunjeni gradovi i sela su jedan za drugim prelazili pod kontrolu vlade. Slični pregovori su vođeni i za Navu, u kojoj živi desetine hiljada ljudi.

"Pregovori se i danas nastavljaju da bi Nava potpala pod sporazum o pomirenju", rekao je Abdel Rahman.

Za zauzimanje pobunjeničkih uporišta širom zemlje, sirijska vlada je koristila taktiku istovremenog bombardovanja i pregovaranja s pobunjenicima, koji bi na kraju bili primorani da se predaju pod pritiskom vatrene moći sirijske vojske i njenih saveznika.

"Intenzivno se bombarduju brda blizu Nave koja drže džihadisti", naveo je Abdel Rahman.

Snage predsednika Bašara el-Asada drže više od 90 odsto provincije Dera. Nedostaje im samo jedno parče teritorije u kom uporište ima Islamska država, i koje je sad na meti vojske.

Takođe, sirijska vojska je u nedelju otvorila novi front u susednoj provinciji Kuneitra, koja se graniči s demarkacionom linijom na Golanskoj visoravni, čiji veći deo je okupirao i anektirao Izrael.

XS
SM
MD
LG