Dostupni linkovi

Trump: Denuklearizacija Sjeverne Koreje nema rok


Mural sa likom sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una na zidu zgrade u Los Angelesu, SAD
Mural sa likom sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una na zidu zgrade u Los Angelesu, SAD

Američki predsjednik Donald Trump (Tramp) rekao je da nije postavljen rok za denuklearizaciju Sjeverne Koreje, nakon što je ocijenio da će ona početi "veoma brzo".

"Razgovori se nastavljaju, i odvijaju se veoma, veoma dobro", rekao je Trump novinarima, dodavši da su "odnosi veoma dobri".

Prema njegovim riječima, nema "pritiska" ni roka jer se radi o "procesu".

Trump se 12. juna sastao sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom (Kim Džong Un), koji je tom prilikom "potvrdio svoju posvećenost potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva". Ta izjava o namjeri nije ni na koji način precizirana i detalji su ostavljeni pregovaračima Washingtona i Pjongjanga.

Mjesec dana kasnije, i dalje nije objavljen nikakav konkretan napredak a Sjeverna Koreja je osudila američke "jednostrane i pohlepne zahtjeve".

Trump i Kim: Potpisana historijska deklaracija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Trumpova vlada je, u međuvremenu, snizila ton, budući da je prije samita tvrdila da će do nekluearizacije doći "bez odlaganja" a nakon njega da će početi "veoma brzo".

Državni sekretar Mike Pompeo (Majk) je dan nakon samita ocijenio da će do "suštinskog nuklearnog razoružanja" Sjeverne Koreje doći do kraja Trumpovog mandata, 2020.

XS
SM
MD
LG