Dostupni linkovi

U Skupštini Beograda prijem povodom smrti cara Nikolaja


Nikolaj II Romanov sa članovima porodice
Nikolaj II Romanov sa članovima porodice

Prijem povodom obeležavanja stogodišnjice smrti ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova organizovan je u utorak u Skupštini grada Beograda u prisustvu domaćina gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića.

Na prijemu, kojem je prisustvovao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, gradonačelnik Radojičić je rekao da se na današnji dan sa uvažavanjem svi sećaju poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova i njegove porodice, koja je pomagala srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu.

"Odajemo mu poštu uz poruku da Srbija nikada neće zaboraviti njegov značaj za našu istoriju. Sto godina od smrti porodice Romanov podseća nas koliko daleko u istoriju seže naše prijateljstvo i savezništvo sa Rusijom", rekao je Radojičić.

O naklonosti koju je pokazivao prema Srbiji svedoče brojni zapisi, rekao je Radojičić i dodao da je u znak zahvalnosti Nikolaju Drugom Romanovu u Ulici kralja Milana podignut spomenik 2014. godine i da je ulica u srcu prestonice nazvana po njemu.

"Rusko-srpska saradnja u Beogradu unapređena je i rekonstrukcijom platoa ispred Crkve svetog Marka i Svete Trojice. Ovaj plato predstavlja još jedno mesto susreta Beograđana", rekao je Radojičić.

Obeležavanje stogodišnjice stradanja porodice Romanov počelo je ranije danas liturgijom u Ruskoj crkvi na Tašmajdanu koju je služio patrijarh Irinej, a potom je litija prošla gradskim ulicama do spomenika caru Nikolaju Drugom.

U Rektoratu će sutra biti održan okrugli sto posvećen porodici Romanov i caru Nikolaju Drugom.

U Crnoj Gori je mitropolit SPC Amfilohije je u manastiru Rustovo održao besjedu povodom 100 ubistva cara Nikolaja Romanova.

XS
SM
MD
LG