Dostupni linkovi

Vučić - Makron: Srbija ulazi u EU kada reši pitanje Kosova


Aleksandar Vučić i Emanuel Makron u Parizu 17. jula 2018.
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron u Parizu 17. jula 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak u Parizu da Srbija ne može ući u Evropsku uniju (EU) dok ne reši pitanje Kosova, pravnog sistema i vladavine prava.

On je na konferenciji za medije rekao da i uz pomoć predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbija ne može ući u EU dok ne reši te probleme.

"U ovom trenutku i da Makron kaže da Srbija ulazi u EU, nećemo ući dok ne rešimo naše probleme. Da li ćemo u tome uspeti, znate da nisam optimista, ali ću dati sve od sebe da to učinim", rekao je Vučić.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da bi Srbija mogla da uđe u EU do 2025. godine ako bude napredovala u reformama, ali je potrebno da sama EU bude reformisana do tada.

On je rekao da Srbija ne bi trebalo na 2025. godinu da gleda kao na "automatski kriterijum".

"I za druge zemlje sam rekao da bi trebalo da gledaju na ključne stvari, kao što su reforme. Ako budu napredovali brže u tim reformama nego što je predviđeno, onda pregovori mogu da budu zaključeni", kazao je Makron.

Makron je naglasio da je pre proširivanja, neophodna reforma EU.

"Do 2025. godine moguća je reforma EU, do tada će biti održani izbori za Evropski parlament i Komisiju. Francuska je dala predloge za reformu Unije u pogledu budžeta, odbrambenih i strateških pitanja", rekao je Makron.

Prema njegovim rečima EU loše funkcioniše jer sa 28 članica ima puno različitosti, da funkcioniše na međuvladinom nivou, a da su se pozicije članica udaljile.

Vučić je kazao da je sa Makronom razgovarao o regionalnoj ekonomskoj zoni na Balkanu.

"To nije stvaranje nove Jugoslavije, ali jeste stvaranje jedinstvennog ekonomskog tržišta. To nije zamena za EU", kazao je Vučić.

XS
SM
MD
LG