Dostupni linkovi

Obama: Sloboda štampe je pod napadom


Barack Obama i južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa na stadionu u Johanesburgu 17. jula 2018.
Barack Obama i južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa na stadionu u Johanesburgu 17. jula 2018.

Bivši predsjednik SAD Barack Obama izjavio je u utorak u govoru u Johanesburgu da je sloboda štampe pod napadom. Njegov nasljednik Donald Trump redovno napada medije, a tokom vikenda je izjavio da su "mediji neprijatelj naroda".

U govoru povodom obilježavanja rođendana globalne ikone, Nelsona Mandele, koji je umro 2013. u 95-godini, Obama niti jednom nije pomenuo svog nasljednika Donalda Trumpa, ali je u dugom obraćanju publici napao njegove politike, oštro kritikujući ksenofobiju, rasizam, napad na univerzalne vrijednosti ljudskih prava, laganje.

Ukazao je i na "potpuno gubljenje stida među političkim liderima kada ih uhvate u laži a oni laž onda samo udvostruče".

Upozorio je da se zemlje u kojima se raspiruje ksenofobija "na kraju nađu u građanskom ratu".

Borba za osnovnu pravdu, prema riječima bivšeg američkog predsjednika nikada istinski nije završena, kako je rekao, "čak ni u mojoj zemlji u čijem temelju stoji da su svi ljudi ravnopravni".

"Živimo u čudnim i nesigurnim vremenima" rekao je bivši američki predsjednik Obama, priznavši da "elite nijesu uspjele da poprave greške u međunarodnom poretku" te da je globalizacija povećala nejednakost u svijetu" i da se pojavljuje u svim formama.

"Svaki dan je novi ciklus koji donosi još nevjerovatne i uznemiravajuće vijesti. Ovih dana vidimo da je veliki dio svijeta pod prijetnjom da se vrati mnogo opasnijem, i brutalnijem načinu poslovanja", rekao je Obama.

On je napao političare "čvrste ruke" i njihove politike jer "oni koji su na vlasti teže da podriju svaku instituciju... koja demokratiji daje smisao".

"Ja ne alrmiram, ja jednostavno navodim činjenice. Osvrnite se oko sebe," poručio je Barack Obama, koji kaže da su oni koji napadu druge "malih umova".

Pozvao je mlade ljude da nastave naslijeđe Mandele, kojeg je nazvao svojom životnom inspiracijom i "posljednjim oslobodiocem XX vijeka" poručivši da "moramo razviti sistem sa mnogo većom međunarodnom saradnjom".

Ovo je jedno od rijetkih javnih pojavljivanja bivšeg američkog predsjednika, kojeg mnogi prozivaju da nije vrijeme da ćuti i da se drži po strani, budući da Trump napada svako od njegovih postignuća na domaćem i međunarodnom planu.

Posebno se traži Obamin veći anagžman imajući u vidu da je nedavno istraživanje javnog mnjenja u Americi pokazalo da ga tamošnja javnost smatra najuspješnijim američkim predsjednikom u modernoj istoriji, i da je jednako popularan i van SAD.

"Samo stojeći na pozornici i odajući počast Nelsonu Mandeli, Obama je dao jedan elokventan ukor Trumpu" rekao je za AP John Stremlau, profesor međunarodnih odnosa na Witwatersrand univerzitetu u Johanesburgu, koji je ocjenjuje da je tajming govora dobar, budući su sve vrijednosti koje su definisale Mandelin život "pod napadom" u SAD i drugdje.

"Juče smo imali Trumpa i Putina koji stoje skupa, sada vidimo suprotni tim : Obama i Mendela", naveo je profesor Stremlau.

XS
SM
MD
LG