Dostupni linkovi

Ruski milijarder Savidis demantuje da je umešan u proteste u Makedoniji


Ivan Savidis, ruski biznismen koji živi u Grčkoj poznat je i kao vlasnik fudbalskog kluba Paok iz Soluna
Ivan Savidis, ruski biznismen koji živi u Grčkoj poznat je i kao vlasnik fudbalskog kluba Paok iz Soluna

Ruski biznismen Ivan Savidis, koji živi u Grčkoj, demantovao je u utorak bilo kakvu umešanost u proteste u Makedoniji protiv dogovora sa Grčkom kao i da je dao stotine hiljade evra protivnicima promene imena makedonske države.

"Jasno stavljamo do znanja da biznismen Ivan Savidis nema ništa sa onim što se spominje u klevetničkom tekstu. Narednih sati ćemo iskoristiti sva pravna sredstva da podnesemo tužbu protv medija, kao i autora ove neosnovane objave", navodi se u saopštenju Savidisove kompanije "Dimera grup", a prenosi makedonska agencija Makfaks.

Projekat za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupcijia OCCRP (occrp.org) sinoć je objavio da je, prema dokumentima makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova Savidis platio najmanje 300.000 evra makedonskim političarima, članovima novoformiranih organizacija i navijačima skopskog Vardara iz grupe Komiti.

Premijer Makeodnije Zoran Zaev juče je za američki Buzzfeed rekao da su proruski grčki biznismeni plaćali Makedoncima od 13.000 do 21.000 evra da izazovu nasilne proteste pred ključni referendum oko imena, koji je uslov za NATO i EU.

Zaev je kasnije makedonskim medijima rekao i da su članovi navijačke grupe Komiti, koji su bili privedeni u policiju u junu zbog nasilja na protestima protiv dogovora sa Grčkom, rekli da su ruski biznismeni davali pare i da su zato izašli na proteste.

Ambasada Rusije u Skoplju je odgovorila da je izjava Zaeva politički neodgovorna i da stavlja pod znak pitanja iskrenost zalaganja Vlade Makedonije za izgradnju dobrih odnosa s Rusijom.

Tajkun Savidis je poznat i kao vlasnik fudbalskog kluba Paok iz Soluna, i incidentu od prije par meseci kada je sudiji na terenu pretio pištoljem.


XS
SM
MD
LG