Dostupni linkovi

Izrael prekinuo isporuke nafte i plina za Gazu


Zatvaranje će dodatno pogoršati humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze, domu oko dva miliona Palestinaca
Zatvaranje će dodatno pogoršati humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze, domu oko dva miliona Palestinaca

Izrael je blokirao isporuke nafte i plina Pojasu Gaze do nedjelje kao odmazdu za "stalne terorističke pokušaje terorističke skupine Hamas", potvrdilo je izraelsko Ministarstvo obrane u utorak.

Prijelaz Kerem Shalom, koji je prošle sedmice već zatvoren za trgovinu, u ponedjeljak je zatvoren i za isporuke nafte i plina ali će ostati otvoren za hranu i lijekove, saopštilo je Ministarstvo.

Zatvaranje će dodatno pogoršati humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze, domu oko dva miliona Palestinaca, koji je već suočen s nestašicama goriva, struje i vode, prenose svjetske agencije.

Ribolovni pojas Gaze, ključni izvor prihoda za nekoliko hiljada ribara, biće smanjen sa šest na tri morske milje, dodalo je Ministarstvo.

Tokom prethodnog vikenda su Hamas i izraelske snage razmjenjivali paljbu, a Izrael je ustvrdio da je u petak naveče ispaljeno više od 200 raketa i minobacačkih granata.

Izrael nastoji izvršiti pritisak na Hamas koji upravlja Gazom od 2007, kako bi zaustavio slanje zapaljenih balona i zmajeva koji izazivaju požare na izraelskoj teritoriji.

XS
SM
MD
LG