Dostupni linkovi

Rusija obilježava 100 godina od smrti cara Nikolaja


Poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril je predvodio parastos na mjestu pogubljenja carske porodice
Poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril je predvodio parastos na mjestu pogubljenja carske porodice

Više od 100.000 ljudi okupilo se u utorak u Jekaterinburgu na komemoraciji povodom 100 godina od pogubljenja posljednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog i njegove porodice, prenosi AFP.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril je predvodio parastos na mjestu gdje je carska porodica Romanov pogubljena kod Jekaterinurga, u manastiru Ganima lama.

Rusija treba da nauči lekciju "iz tog teškog i gorkog iskustva", rekao je patrijarh Kiril i dodao da se treba suprotstaviti svim idejama u ime takozvane sretne, ali svima nepoznate budućnosti.

Nikolaj Drugi, carica Aleksandra i njihovo petoro dece streljali su boljševici u noći između 16. i 17. jula 1918. godine, čime je ugašena dinastija Romanovih koja je 300 godina vladala carskom Rusijom.

Car Nikolaj Drugi Aleksandrovič Romanov posljednji je monarh Rusije, koji je vladao od 1894. do abdikacije 1917. godine.

Istražna komisija potvrdila je u ponedjeljak da ljudski ostaci pronađeni 1993. i 2007. godine kod Jekaterinburga pripadaju ruskom caru Nikolaju Drugom, članovima njegove porodice i pratnje

XS
SM
MD
LG