Dostupni linkovi

Iran tužio SAD Međunarodnom sudu u Hagu 


Američko-iranski dogovor o prijateljstvu iz 1955. je u nekoliko navrata ranije pomenut u sporovima Teherana i Vašingtona pred MKS

Iran je podnio tužbu protiv SAD pred Međunarodnim krivičnim sudom (MKS) u Hagu zbog ponovnog uvođenja ekonomskih sankcija, saopštilo je u utorak iransko Ministarstvo inostranih poslova.

"Tužba je podnesena 16. jula i predata je pisarnici Suda", navodi se u saopštenju i dodaje da je cilj tužbe da SAD odgovaraju za "ponovno nezakonito uvođenje jednostranih sankcija Iranu", prenosi AFP.

"Naspram prezira SAD prema diplomatiji i sopstvenim zakonskim obavezama, Iran je sa svoje strane posvećen vladavini prava", rekao je šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif i dodao da je od imperativnog značaja suprotstavljanje "američkoj navici kršenja međunarodnog prava".

Zarif je rekao da se tužba odnosi na američko kršenje međunarodnih obaveza, posebno prema američko-iranskom dogovoru o prijateljstvu iz 1955. godine, koji je u nekoliko navrata ranije pomenut u sporovima Teherana i Vašingtona pred MKS.

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose od 1980. godine.

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je 8. maja ove godine da se njegova zemlja povlači iz nuklearnog sporazuma koji su 2015. sa Iranom postigle SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, a kojim su ograničene nuklearne aktivnosti Irana kojem je zauzvrat obećano ukidanje međunarodnih sankcija.

Tramp je pored povlačenja iz sporazuma najavio i ponovno uvođenje sankcija Iranu, koje bi po fazama trebalo da počnu da se primjenjuju od avgusta.

XS
SM
MD
LG