Dostupni linkovi

Pobeda Francuske, Hrvatska vicešampion sveta


Fudbalska reprezentacija Francuske postala je šampion sveta, pošto je u finalu Mundijala u Rusiji savladala Hrvatsku sa 4:2.

Hrvatska je osvajanjem drugog mesta postigla najveći uspeh u istoriji svog fudbala.

Konačni rezultat finalne utakmice postavio je Mario Mandžukić, koji je u 69. minutu smanjio prednost Francuza.

Kilijan Mbape je u 65 minutu dao četvrti gol za reprezentaciju Francuske, a nekoliko minuta ranije, u 59 minutu, gol je postigao i Pol Pogba.

Prethodno je, pred kraj prvog poluvremena, u 38. minutu, Francuska ponovo prešla u vođstvo, golom Antoana Grizmana iz penala.

Sudija Pitana pokazao je na belu tačku, nakon što je lopta pogodila u ruku Ivana Perišića u kaznenom prostoru Hrvatske.

Sudija je odluku o penalu doneo nakon što je pregledao snimak.

U 19. minutu igre, lopta je pogodila hrvatskog reprezentativca Maria Mandžukića i ušla u mrežu, ali je u 28. minutu, Ivan Perišić izjednačio.

U toku finalne utakmice zabeležen je i manji incident, kada je, u 53. minutu igre, nekoliko osoba uletelo je u teren, pa sudija Pitana morao da nakratko prekine meč.Odgovornost su preuzele članice ruskog pank benda Pussy Riot.

Francuska je do meča za prvo mesto stigla pobedom nad Belgijom u polufinalu, dok je Hrvatska savladala Englesku.

U meču te dve reprezentacije za treće mesto Belgija je u subotu pobedila Englesku sa 2:0.

Plasman je proslavljen širom Hrvatske i u hrvatskim zajednicama širom svijeta, a od susreta u finalu sa Francuskom su velika očekivanja, ali kažu i da je njihova reprezentacija već napravila veliku stvar, bez obzira na rezultat finala.

Legenda hrvatskog fudbala, Miroslav Ćiro Blažević, koji je pred dve decenije doveo hrvatski fubal do bronze na Svetskom prvenstvu u Francuskoj, o uspehu reprezentacije i selektora Zlatka Dalića, koji je njegov učenik je za RSE rekao:

"Izmislio sam jednu istinu - kako Rusi imaju atomsku bombu, Englezi imaju atomsku bombu, a mi imamo - atomske športaše igrače! Ovo je uistinu jedan povijesni događaj, i danas sam siguran da ni u onom najzabitijem ćošku ove planete neće Hrvatska biti anonimna. Moj učenik napokon je napravio ono što sam ja trebao napraviti, a nisam. Tako da - vjerujte mi - sretan sam kao da sam se ponovno rodio", rekao je Blažević.

S druge strane su Francuzi, osvajači Svetskog prvenstva 1998. godine, od tada su još jednom stigli do finala, ali su u Nemačkoj 2006. Italijani bili bolji u izvođenju penala.

Kao i 12. jula 1998, kada je u finalu nadigran Brazil, na Jelisejskim poljima se očekuju stotine hiljada ljudi, piše Frans pres.

Brojni šefovi država i vlada gledaju finale

Lideri dve zemlje, Kolinda Grabar-Kitarović i Emanuel Makron gledali su utakmicu na stadionu Lužnjiki u Moskvi.

Takođe, Vladimir Putin, predsenik Rusije – zemlje domaćina prvenstva i šefovi država i vlada više zemalja prisustvovao je fudbalskoj utakmici Hrvatske i Francuske u finalu Svetskog prvenstva u Moskvi, kao i brojne filmske i muzičke zvezde.

XS
SM
MD
LG