Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić i Dodik o BiH, infrastrukturi, Oluji i Kosovu


Predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik razgovarali su u nedelju u Beogradu o infrastrukturnim pitanjima, godišnjici operacije Oluja u Hrvatskoj 1995. godine, dijalogu Beograda i Prištine, položaju Srba u Bosni i Hercegovini.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je obavestio Dodika o toku dijaloga Beograda i Prištine, a da ga je predsednik Republike Srpske izvestio o zabrinutosti zbog, kako je naveo, pojedinih izjava "nekadašnjih bošnjačkih ratnih vođa".

"Nadam se da ćemo uspeti da sačuvamo mir i stabilnost. Nadam se da će svim narodima mir biti budućnost, a ne ratovi", rekao je Vučić.

Govoreći o dijalogu sa Kosovom Vučić je rekao da je njegov uslov za razgovore sa albanskom stranom bio taj da "nema napada na Srbe i nema pokušaja zauzimanja teritorija na severu".

On je dodao da je nakon poslednjeg hapšenja Srba na Kosovu briselskim zvaničnicima rekao da ne računaju na nastavak dijaloga ako oni ne budu odmah oslobođeni.

Vučić je rekao da je važno da Srbija infrastrukturno poveže svoju teritoriju sa Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom.

"Naše je da ubrzamo i pokušamo da napravimo sve što možemo da te puteve napravimo, jer kada puteve napravimo onda dolaze i investitori", rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija želi da gradi put Požega-Kotroman, ali da mora tačno da zna kako će se RS i Federacija BiH dogovoriti oko trase, a da novac ne bi trebalo da bude problem, kao i da put može da se uradi po povoljnim uslovima sa turskom stranom.

Dodik je kazao da Republika Srpska podržava Srbiju u svim razgovorima i da ljudi moraju da znaju koliko je važna Zajednica srpskih opština za srpski narod na Kosovu.

Po rečima Vučića, Srbija i Republika Srpska formiraće komisiju kako bi zajedno mogle da obeleže pobedu u Prvom svetskom ratu.

On je rekao da se razgovaralo i o uskladjivanju obrazovnih programa u Srbiji i Republici Srpskoj.

Zajednička komemoracija na godišnjicu Oluje u Bačkoj Palanci

Vučić je izjavio i da će Srbija i Republika Srpska ove godine, 4. avgusta u Bačkoj Palanci, obeležiti godišnjicu operacije Oluja.

"Svake godine biramo drugo mesto. Uvek su to mesta koja su raširenih ruku uz veliko gostoprimstvo i tugu dočekale srpski narod koji je proteran sa svojih ognjišta", rekao je Vučić u nedelju na konferenciji za novinare sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Dodik je rekao da će Republika Srpska nastaviti da sa Srbijom obeležava sve važne datume. "Mi to doživljavamo kao pitanje našeg integriteta", rekao je Dodik.

Akcija "Oluja" počela je 4. i trajala je do 5. avgusta i tokom njenog trajanja i neposredno posle pripadnici Hrvatske vojske i specijalnih policijskih snaga su ubile, prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora preko 600, a proterale 250.000 ljudi, nakon čega su uspostavile kontrolu nad teritorijom tadašnje takozvane Republike Srpske Krajine.

"Mnogo očekujemo od susreta sa Makronom"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je i da mnogo očekuje od razgovora sa predsednikom Francuske Emanuelnom Makronom u Parizu, u utorak, 17. jula.

"Očekujem da ćemo ga ove godine ugostiti", rekao je Vučić i dodao da sa Makronom Srbija ima mnogo više kontakata nego sa ranijim francuskim predsednicima.

On je rekao da će u četiri oka sa Makronom razgovarati o Kosovu, regionalnim pitanjima i srpsko-francuskoj saradnji.

"Francuske kompanije imaju sve više učešća u Srbiji. Uveren sam da će Francuzi dolaziti još više u našu zemlju", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG