Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novi sukob Italije i Malte oko migranata


Ilustrativna fotografija

Odredište za oko 450 migranata koji su se u italijanskim vodama ukrcali na dva ratna broda povod je novog spora Italije i Malte.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini je od premijera Djuzepea Kontea tražio da brodovima naloži da "krenu na jug, ka Libiji ili Malti".

"Da bi se izazvala evropska intervencija i da bi se borilo protiv krijumčara ljudi potreban je akt pravde, poštovanja i hrabrosti", rekao je Salvini, inače šef ekstremno desne partije Liga.

Brod sa 450 migranata je krenuo iz Libije i juče u zoru se nalazio u medjunarodnim vodama ali u zoni odgovornosti Malte.

Tokom jučerašnjeg dana, vlada u Rimu je pokušavala da putem razmene poruka i telefonskih poziva ubedi Maltu da preuzme migrante.

Valeta je odgovorila da je brod bliži italijanskom ostrvu Lampeduza nego Malti, i navela da migranti ne žele pomoć Malte već da hoće da nastave put ka Italiji.

Migranti su jutros prešli na ratne brodove ali je odredište i dalje neizvesno. Osmoro žena i dece je zbog medicinskih razloga prebačeno na Lampeduzu.

XS
SM
MD
LG