Dostupni linkovi

Vučić uputio saučešće zbog smrti Torvalda Stoltenberga


Thorvald Stoltenberg
Thorvald Stoltenberg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je večeras pismo saučešća generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu i njegovoj porodici povodom smrti Torvalda Stoltenberga.

Vučić je u telegramu naveo da ga je vest "duboko potresla", a Torvalda Stoltenberga nazvao velikim čovekom i humanistom. Predsednik je naveo i da je Stoltenberg kao prijatelj Srbije nebrojeno puta pokazao da je zaslužio povelju počasnog građanina Beograda "u kojem je ostavio neizbrisiv trag".

"Bez obzira na položaj koji je imao, uvek je bio posvećen principima demokratije i pravičnosti, koji su ga neumorno vodili ka ciljevima koje je sebi postavio. Jedini predsednik norveškog Crvenog krsta u tri navrata, što predstavlja veliko priznanje za njegov u svetu poznat humanitarni rad, nedostajaće mnogima čiji su životi poprimili dugačiji i bolji tok zahvaljujući njegovim naporima", navodi se u pismu predsednika Vučića.

Vučić je naveo i da će u "najlepšem sećanju" čuvati razgovor koji je sa Stoltenbergom vodio u "prijatnoj atmosferi njegovog doma u Oslu", ne samo kao političar, "nego i kao čovek koji je uvek spreman da sluša i nauči nešto novo od mudrog i iskusnog učitelja".

Stoltenberg je prema pisanju norveških medija preminuo danas, u 87. godini.

Torvald Stoltenberg rođen je 1931. godine u Oslu.

U nekoliko navrata bio je ministar spoljnih poslova i odbrane te države, a tokom rata u Bosni i Hercegovini obavljao je funkciju izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Pre tri godine proglašen je za počasnog građanina Beograda.

Diplomatsku karijeru počeo je u San Francisku 1958. godine, a potom je premešten u ambasadu Norveške u Beogradu.

XS
SM
MD
LG