Dostupni linkovi

Pakistanski konvoj napadnut, najmanje četvoro mrtvih


Povrijeđeni su smješteni u bolnici u Kueti 13. jula 2018.
Povrijeđeni su smješteni u bolnici u Kueti 13. jula 2018.

Pakistanska policija je saopštila da je najmanje četvoro ljudi ubijeno i više od trideset ranjeno u eksploziji čija je meta bila političar, koji ju ostao nepovrijeđen.

Policija je navela i da je meta napada bio bivši ministar za prostorno planiranje Akram Kan Durani, koji je ujedno i kandidat za Mutahida Madžis Amal, izborne alijanse radikalnih vjerskih partija.

Durani je bio na putu da se obrati predizbornom mitingu u Banuu, mjestu na sjeverozapadu zemlje, kada je eksplodirala bomba postavljena na motociklu. Durani je takođe kandidat za Banua za izbore, koje će se održati 25. jula.

Poslije napada Durani je novinarima rekao da su ga vlasti upozorile na potencijalne sigurnosne opasnosti.

“Ja sam u redu, ali četvorica od mojih saveznika su ubijeni,” izjavio je i dodao, da ne zna ko stoji iza napada. Durani je nakon toga posjetio bolnicu u Kueti u kojoj se oporavljaju ranjeni, od kojih su većina njegove pristalice.

Bivši igrač kriketa Imran Kan, čija Pakistan Tehrik-e Insaf stranka ima prednost prema istraživanjima javnog mnjenja uoči izbora, je osudila taj napad.

“Izgleda da postoji zavjera da sabotiraju izbore 25. jula, ali Pakistanci neće dozvoliti da uspije niti jedan pokušaj sprječavanje izbora,” napisao je Khan na Twitteru u petak.

Durani je vođa Džamiat Ulema-e Islama, radikalne religiozne stranke. Ranije je bio glavni ministar Kiber Paštunave, pokrajine na sjeverozapadu Pakistana koja se graniči sa Avganistanom.

Niko nije prihvatio odgovornost za napad, koji se dogodio nakon što je bombaš samoubica napao veliku grupu ljudi, koji su čekali na izborni skup koji je organizovala sekularana stranka Avami u sjeverozapadnom mjestu Pešavar 10. jula.

Za taj napad, u kojem je ubijeno dvadeset ljudi, među kojima je i Harun Ahmed Bilor, kandidat za poslanika u provinciji odgovornost su preuzeli pakistanski talibani.

U napadu je povrijeđeno još 65 ljudi.

XS
SM
MD
LG