Dostupni linkovi

Iran će napustiti Siriju i Irak ako to tamošnjenje vlasti zatraže


Ali Akbar Velajati, glavni saradnik ajatolaha Hameneija u Moskvi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom
Ali Akbar Velajati, glavni saradnik ajatolaha Hameneija u Moskvi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom

Najbliži saradnik vrhovnog iranskog vođe ajatolaha Alija Hameneija izjavio je u petak da bi Iran odmah povukao svoje "vojne savjetnike" iz Sirije i Iraka ukoliko bi to zatražile vlasti u Bagdadu i Damasku.

"Prisustvo Irana i Rusije u Siriji nastaviće se radi zaštite tih država od terorističkih grupa i američke agresije. Odmah ćemo otići ako vlasti Iraka i Sirije to žele, a ne zbog pritiska iz Izraela i Amerike", rekao je Ali Akbar Velajati na konferenciji u Moskvi.

Iran i Rusija podržavaju sirijskog predsjednika Bašara al- Asada u građanskom ratu u Siriji.

Vazdušni udari koje su vjerovatno izvele međunarodne snage predvođene SAD ili iračke snage gađale su oblast koje su još uvijek pod kontrolom "Islamske države" u Siriji, prenosi Reuters.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su ubijene 54 osobe uključujući i 28 civila kao i pripadnika ove miltante grupe. Napad je prema Opservatoriji izveden u blizini gradova al-Sousa i al Bahouz Favkani.

Portparol koalicije koju prevode SAD pukovnik Sean Ryan nije precizirao ko je izveo napad ali je rekao da se na dalje ispitivanje prebacilo pitanje civilnih žrtava.

XS
SM
MD
LG