Dostupni linkovi

Tramp: Možda ćemo pregovarati sa EU umesto sa V. Britanijom


Donald Tramp sa suprugom Melanijom u Londonu 12. jula
Donald Tramp sa suprugom Melanijom u Londonu 12. jula

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp sastaće se u Londonu sa britanskom premijerkom Terezom Mej nakon što je u intervjuu tabloidu San kritikovao njen plan o budućim trgovinskim odnosima sa Evropskom unijom (EU) posle istupanja zemlje iz njenog članstva (Bregzit).

Po dolasku u Veliku Britaniju Tramp je ocenio da bi planirani sporazum Londona s Briselom "verovatno ubio" dogovor sa SAD.

"Ako budu imali takav dogovor, pregovaraćemo sa EU umesto s Velikom Britanijom", rekao je sinoć Tramp britanskom Sanu.

Američki predsednik koji je u London doputovao iz Brisela gde je učestvovao na samitu lidera NATO, nije isključio mogućnost da se sastane s "prijateljem Borisom", misleći na Borisa Džonsona, pristalicu tvrde struje Bregzita, koji je nedavno podneo ostavku na mesto šefa britanske diplomatije.

Tramp je za Džonsona rekao da ne sumnja da bi mogao da bude "veliki premijer".

Portparolka Bele kuće Sara Sanders pokušala je da ublaži ovu Trampovu izjavu, navodeći da američki predsednik "poštuje i voli" britansku premijerku i da nikada ništa ružno nije rekao o njoj već je smatra dobrom osobom.

Nakon sastanka s Mej, Trampa i njegovu suprugu Melaniju primiće u palati Vindzor kraljica Elizabeta Druga.

Istovremeno s Trampovom posetom, u Londonu će biti organizovani protesti protiv njegove politike prema migrantima, njegovih "seksističkih stavova" i "negiranja" klimatskih promena.

XS
SM
MD
LG