Dostupni linkovi

Britanija: Rusija podržava lidere RS u cilju destabilizacije BiH


Demonstranti drže slike Vladimira Putina, Banjaluka, 2014.
Demonstranti drže slike Vladimira Putina, Banjaluka, 2014.

Rusija u Bosni i Hercegovini podržava srpske paravojne strukture te je snažan saveznik predsjedniku entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika – navodi se u Izvještaju Komiteta za vanjske poslove Velike Britanije.

Kako se navodi u Izvještaju, "vanjski akteri poput Rusije, Kine i Turske popunili su prazninu nastalu zapostavljanjem Zapadnog Balkana od Evropske unije (EU) u proteklih deset godina".

"Mnogi su dodali da, za razliku kineskog i turskog, ruski uticaj u regionu je slab, najviše zbog slabog ekonomskog prisustva te zemlje. Uprkos tome, Rusija je sposobna iskoristiti regionalne probleme i ugroziti regionalni napredak ka miru, prosperitetu i, konačno, članstvu u EU i NATO", ističe se.

Iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova ukazuju da je jedna od najvećih prijetnji sa kojom se suočava ovaj region "povećano miješanje Rusije na Zapadni Balkan, što se moglo vidjeti na pokušaju državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine", koju opisuju kao "lukav primjer ruskog apetita za rizikom i spremnost za pokušaj ometanja".

Ministarstvo takođe naglašava rusku podršku destabilizacijskim aktivnostima političkih lidera u RS-u te citira izvještaje medija sa početka 2018. godine, "da lokalna policija kupuje duge cijevi" iz Rusije, "podstičući strah od sposobnosti Rusije da destabilizuje krhki mir u Bosni i Hercegovini".

"Procjene Ministarstva o ruskoj prijetnji je ponovilo nekoliko sagovornika koji su nam dali pisani i usmeni dokazi. Sir Robert Kuper je rekao: 'Kao i drugdje, Rusi su veoma dobri u pogoršavanju loših situacija. To je jedna od njihovih vještina u kojoj su odlični. Ovaj prostor ima mnogo loših situacija i oni rade na njima'. Tena Prelec je rekla: 'Rusija veoma dobro igra svoju igru na Balkanu' ", navodi se u Izvještaju.

Također, ističe se i da su mnogi posvjedočili ruskoj podršci Miloradu Dodiku koji je počeo da "prijeti pokretanjem referenduma o secesiji od BiH", ocijenio je Dimitar Bechev.

Fiona McIlwham is Ureda za Zapadni Balkan pri Ministarstvu je kazala da je Ministarstvo "veoma zabrinuto situacijom u Bosni" u kojoj su se podigle tenzije između tri glavne etničke grupe.

McIlwham je rekla da je Ministarstvo posebno zabrinuto nabavkom dugih cijevi u RS-u, ali da više informacija nije u mogućnosti da ponudi.

"Sagovornici su ocijenili konačni dogovor između Grčke i Makedonije kao izuzetno dobar, ali su naglasili da su problemi Zapadnog Balkana duboko ukorijenjeni u Zapadni Balkan te da će put ka EU biti veoma dug i pun prekida, bez ikakvih garancija za uspjeh", navodi se.

"Rusija je spremna uraditi sve što može kako bi omela put Zapadnog Balkana ka stabilnosti i demokratiji. To se vidi u ruskoj podršci državnom udaru u Crnog Gori 2016. godine i u ruskim pokušajima da snabdije oružjem militantne grupe u BiH. Takođe, postoji bojazan da će Rusija pokušati omesti potpisivanje dogovora između Grčke i Makedonije o promjeni imena Makedonije. Konkretno, Rusija možda podrži održavanje referenduma u Makedoniji o navedenom dogovoru", ističe se u Izvještaju Komiteta za vanjske poslove Velike Britanije.

XS
SM
MD
LG