Dostupni linkovi

Nema pozitivnih rezultata na doping na Mundijalu


RUSIA - Nogometaši Hrvatske nakon utakmice protiv Engleske
RUSIA - Nogometaši Hrvatske nakon utakmice protiv Engleske

Nije bilo pozitivnih rezultata na doping testove provedene prije u tokom Svjetskog prvenstva u nogometu na preko 3.000 učesnika, izjavili sui z FIFA-e.

FIFA je prikupila 2,761 uzorka prije turnira, a još 626 tokom njega, uključujući 108 tokom dana kada nije bilo utakmica, u sklopu najvećeg antidoping testiranja na svjetskim prvenstvima.

"Redovna testiranja dopunjena je korištenjem programa bioloških pasoša sportista, koji sadrži hematološki modul (u krvi) i steroidni modul (u urinu) ", navodi FIFA u saopćenju.

"FIFA-ina jedinica za upravljanje sportskim pasošima, sastavljena od nezavisnih stručnjaka, pregleda podatke igrača kako bi otkrila potencijalna odstupanja koja mogu ukazivati na zloupotrebu lijekova koji poboljšavaju performance. Ovo se primjenjuje na sve učesnike na Svjetskom prvenstvu."

Za ovogodišnji turnir, svaki učesnik je testiran u nenajavljenim kontrolama prije takmičenja i tokom takmičenja. Izvršeni su i dodatni sistematski testovi, kako nakon utakmica, tako i na dane kada nisu igrali utakmice.

U prosjeku, svaki igrač iz četiri preostala tima testiran je 4.41 puta od januara, a neki su testirani osam puta.

Svi prikupljeni uzorci će se čuvati 10 godina i biti dostupni za potencijalno ponovno ispitivanje.

XS
SM
MD
LG