Dostupni linkovi

Stoltenberg uručio Zaevu pozivnicu za NATO


Jens Stoltenberg uručio pozivnicu Zoranu Zaevu
Jens Stoltenberg uručio pozivnicu Zoranu Zaevu

U sedištu NATO-a je formalno predata i pozivnica Makedoniji za početak pristupnih pregovora koji će voditi ka punopravnom članstvu u Alijansu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, predajući je makedonskom premijeru Zoranu Zaevu, pozivnicu ocenio kao važno dostignuće za Makedoniju. Članstvo u Alijansi, rekao je, doneće veću sigurnost i prosperitet kako Makeodniji tako celom regionu.

"Pozivnica stiže u kontekstu istorijskog sporazuma Skoplja i Atine u vezi sa imenom vaše zemlje. Dok prepoznajem da je za obe strane bilo veoma teško postići kompromis, verujem da je sporazum u najboljem interesu vaše zemlje i celog regiona", stoji u pozivnici NATO-a koju je potpisao Stoltenberg.

Stoltenberg uručio Zaevu pozivnicu za NATO
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Šef makedonske Vlade Zoran Zaev je naglasio da se radi o istorijskom trenutku za njegovu zemlju.

"Mi danas ne krijemo da smo mnogo ponosni i zahvalni za odluku saveznika da otpočnemo pristupne pregovore naše zemlje i Alijanse", rekao je Zaev i ocenio da će prijem njegove zemlje u NATO "još više konsolidovati demokratiju u regionu i ojačati stabilnost i bezbednost".

Od ovog trenutka, Makedonija kao pozvana zemlja, ima pravo da učestvuje u svojstvu posmatrača na svim sastancima u NATO-u. Prijem Makeodnije kao tridesete članice Alijanse će biti moguć jedino ako zemlja i formalno promeni ime u Republika Severna Makedonija.

XS
SM
MD
LG