Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BiH: Žrijeb političkih subjekata obilježile tehničke poteškoće


BiH - glasanje na izborima

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine organizirala je žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkom listiću za oktobarske izbore. Došlo je do tehničkih problema pri elektronskom utvrđivanju redoslijeda političkih subjekata, nakon čega je žrijebanje nastavljeno ručno.

Žrijebanje u kojem su učestvovala 132 politička subjekta je počelo elektronski, ali je kod 72. broja došlo do tehničkih problema koje su djelatnici CIK-a pokušali otkloniti i žrijebanje je nastavljeno, ali se problem ponovio poslije izvučenog naziva jednog političkog subjekta.

Nakon toga je predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić dala pauzu od 20 minuta poslije koje je žrijebanje nastavljeno ručno, izvlačenjem kuglica s nazivima preostalih 59 političkih subjekata.

Hadžiabdić je kazala prisutnima da su imali tehničkih problema za koje nisu sigurni ni zašto su nastali, ni kako da ih sa sigurnošću otklone.

- To ćemo istraživati u narednim danima, zašto se deslio da je naša aplikacija počela pokazivati probleme pa smo proces morali prekinuti. Odluka članova CIK-a BiH, koji su se povukli na Kolegij je bila da se ovaj proces nastavi na način kako se radilo do 2014. godine i da pristupimo ručnom žrijebanju - pojasnila je Hadžiabdić.

Glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić je kazala da je sve zabilježeno tonski, te foto-aparatom uslikana svaka izvučena kuglica sa nazivom političkog subjekta.

Nakon što je utvrđen redoslijed svih političkih subjekata na glasačkom listiću, Pirić je kazala da ukoliko bilo ko ima bilo kakvu primjedbu na proces žrijebanja, može dostaviti pismeni progovor kako je to propisano zakonom.

U žrijebanju su učestvovala 132 politička subjekta, od toga 62 političke stranke, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata.

Prvo mjesto na glasačkom listiću pripalo je Savezu za novu politiku, drugo Narodnoj stranci Radom za boljitak, treće Liberalno demokratskoj stranci BiH.

XS
SM
MD
LG