Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sud BiH: 82 godine zatvora za zločin u Tesliću


BiH, Teslić

Petorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osuđeni su na ukupno 82 godine zatvora zbog učešća u ubistvima civila na planini Borje kod Teslića, saopćeno je iz Suda BiH.

Proglašeni su krivim da su u junu 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga tzv. Srpske Republike BiH, potom Republike Srpske, na etničkoj i vjerskoj osnovi, lišili života 28 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Dragan Marjanović osuđen je, u svojstvu komandira I voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske, a Saša Gavranović, Vitomir Dević, Zoran Šljuka, Dragomir Kezunović i D.S. kao pripadnici tog voda i istovremeno pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Dragan Marjanović, Saša Gavranović, Vitomir Dević i Zoran Šljuka osuđeni su na po 17 godina zatvora, dok je Dragomir Kezunović osuđen na 14 godina.

Proglašeni su krivim za zločin protiv čovječnosti, a Sudsko vijeće je u obrazloženju navelo da je za Gavranovića, Devića i Šljuku van razumne sumnje utvrdilo da su počinili djelo pucajući u civile, a za Kezunovića nije utvrđeno da je pucao, ali da je "doprinio ubistvu 28 civila".

XS
SM
MD
LG