Dostupni linkovi

Avganistan: 29 ubijenih u napadu talibana


Avganistan - Talibani u provinciji Kandahar
Avganistan - Talibani u provinciji Kandahar

U napadu talibana na istureni položaj avganistanske vojske u blizini grada Kunduza ubijeno je najmanje 29 vojnika, dok su vazdušni udari u drugim dijelovima zemlje ubili desetine pobunjenika, saopštili su zvaničnici, a prenio Rojters.

Na dan kada se na NATO samiru u Briselu raspravljalo i o Avganistanu, ovi napadi došli su kao podsjećanje da kraj rata nije na vidiku, uprkos stotinama milijardi dolara koje su potrošili međunarodni saveznici Kabula.

Kunduz, strateški grad na sjeveru, koji su talibani skoro zauzeli dva puta u posljednje tri godine, relativno je miran, ali borbe su počele krajem trodnevnog primirja prošlog mjeseca.

Sunatulah Temori, glasnogovornik guvernera u susjednoj provinciji Takar, rekao je da su vojnici poginuli kada su talibani srušili bazu u Pul-e-Mominu, područje između provincije Kunduz i Takar.

Najnovije borbe dolaze uprkos navodima o mogućim mirovnim pregovorima između vlade i talibana, uz poziv specijalnog sastanka Vjerskog vijeća u Saudijskoj Arabiji ove sedmice za pregovore o okončanju 17-ogodišnjeg sukoba.

XS
SM
MD
LG