Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crna Gora će učestvovati u misijama NATO-a u Letoniji i Iraku


Crnogorski predsjednik Milo Đukanovic na samitu NATO-a u Briselu 11. jula 2018.

Crna Gora namjerava da učestvuje u misijama NATO-a u Letoniji i Iraku, izjavio je u srijedu u Briselu predsjednik te zemlje Milo Đukanović.

On je, nakon prvog dana samita NATO-a u Briselu, rekao da se Crna Gora precizno definisanim planom obavezala da do 2024. ili koju godinu prije, izdvoji dva odsto BDP-a za odbranu i od toga 20 odsto za modernizaciju vojske.

Đukanović je crnogorskim novinarima u Briselu rekao, da je rasprava na samitu potvrdila značaj translatlanske veze i solidarnosti i jednistva saveza, posebno u vremenu kada se suočavaju sa kompleksnim izazovima za globalnu bezbjednost.

„Odluke koje smo donijeli korak su naprijed ka uspješnom i efikasnom odgovoru Alijanse na sve prijetnje sa kojima se suočavamo“, kaže Đukanović.

Crnogorski predsjednik je naveo da su se na samitu saglasili o važnosti ravnomjerne raspodjele tereta, čemu, kako je rekao, doprinosi i Crna Gora precizno definisnim planom da do 2024, ili koju godinu prije, izdvoji dva odsto BDP za odbranu i od toga 20 odsto za modernizaciju vojske.

„Donijete su važne odluke o snaženju politike odbrane i odvraćanja i jačanju sprenosti NATO snaga, kao i u borbi protiv terorizma, uspostvljanjem trening misije u Iraku", naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, za Crnu Goru je najvažnija odluka o pozivu za početak pregovora Sjevernoj Makedoniji.

„Radujem se što će, čim se završe određene procedure, Sjevrena Makedonija postati nova članica NATO“, poručio je crnogorski predsjednik.

On je govoreći na samitu istako da se prijemom novih članica i politikom otvorenih vrata jača stabilnost i bezbjednost, ne samo na Zapadnom Balkanu, nego u Evropu i NATO prostoru u cjelini.

„Crna Gora će doprinijeti politici odbrane i odvraćanja, učeščem u snagama Alijasne u Letoniji zajedno sa Slovenijom pod komandom Kanade“.

Đukanović je podsjetio da je na samitu u Kardifu Alijansa donijela odluku o raspoređivanju novih snaga u Baltičkim državama i Poljskoj. Rekao je i da je namjera Crne Gore i da učestvuje u trening misiji u Iraku.

„Želimo da u punoj mjeri participiramo u svim obavezama i pravima koji proističu iz članstva u NATO. Zbog toga postoji nerazumijevanje u dijelu naše, ali i susjedne javnosti“, rekao je Đukanović.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG