Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH ispitat će Twitter postove Rajka Vasića


“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izvršit će provjere povodom prijava u vezi objave Rajka Vasića na mreži Twitter od 10. jula 2018. godine”, odgovorio je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić, na upit povodom Twitter postova koje je Rajko Vasić pisao a tiču se prijetnji novim genocidom i negiranjem genocida u Srebrenici.

Rajko Vasić, član Glavnog odobora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nekadašnji generalni sekretar ove stranke i ministar informacija u prvoj Vladi Milorada Dodika, objavio je na Twitteru više poruka kojima je negirao genocid u Srebrenici, zaprijetio novim, ali uputio i prijetnje Srbima koji priznaju da se u Srebrenici desio genocid.

"Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku", napisao je Vasić.

Među prvim reakcijama na ovu skandaloznu poruku stigla je ona od Emira Suljagića, publiciste i novinara, čovjeka koji je preživio srebrenički genocid:

"Prvenstveno, očekujem od državne tužiteljice Gordane Tadić da otvori zvaničnu istragu. Ako to ne uradi, postavlja se pitanje za što je plaćaju građani BiH? Ova izjava je krivično djelo izazivanja nacionalne, vjerske, rasne mržnje i netrepeljivosti, jasno definirano krivičnim zakonima te je ovim putem otvoreno pozivam da odmah otvori istragu", kazao je Suljagić za portal Radiosarajevo.ba.

Vasić je napisao još nekoliko poruka u kojima negira genocid i zločine.

U jednom tvitu je naveo:

U Memorijalnom centru Potočari danas je održana komemoracija srebreničkim žrtvama i sahranjeni posmrtni ostaci 35 žrtava ubijenih u julu 1995. godine.

XS
SM
MD
LG