Dostupni linkovi

Makron se ne slaže sa Trampovom izjavom o Rusiji i Nemačkoj


Emanuel Makron i Donald Tramp

Predsednik Francuske Emanuel Makron izrazio je danas neslaganje s ocenom svog američkog kolege Donalda Trampa da Rusija naftovodom "potpuno kontroliše" Nemačku.

Makron je to izjavio u Briselu, gde se održava samit NATO, upitan za komentar povodom današnje Trampove izjave, prenela je agencija AP.

Tokom doručka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, Tramp je negodovao jer SAD štite Nemačku dok Berlin zaključuje energetske dogovore s Rusijom.

Predsednik SAD je prethodno kritikovao Francusku i druge evropske države zbog troškova kada je u pitanju odbrana, ali i zbog trgovinskih sporazuma koje smatra nepravednim prema SAD.

Ipak, Makron je podsetio da je Tramp posetio Pariz 2017. godine povodom obeležavanja francuskog državnog praznika, Dana pada Bastilje, ističući da će nastaviti da sarađuju.

Američki predsednik Donald Tramp i njegova supruga Melanija bili su 14. jula počasni gosti tradicionalne vojne parade u Parizu povodom obeležavanja Dana pada Bastilje. Tramp je za vojnu paradu rekao da je to "najlepša parada" koju je ikada video.

XS
SM
MD
LG