Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Merkel i Trump na sastanku nakon oštre razmjene aragumenata


Donald Trump i Angela Merkel na sastanku tokom samita NATO u Briselu11. jula 2018

Američki predsjednik Donalad Trump i njemačka kancelarka Angela Merkel susreli su se na marginama samita NATO-a u Briselu u srijedu popodne, samo par sati nakon oštrih riječi koje su razmijenili.

Kako navodi Reuters, ton obraćanja medijima tokom sastanka bio je poslovan.

"Imamo divan sastank. Raspravljamo o vojnoj potrošnji.....ragovaramo o trgovini" rekao je Trump novinarima koji su ušli da ih snime.

"Imamo veoma, veoma dobre odnose sa kancelarkom. Imamo izvanredne odnose sa Njemačkom" naveo je Trump i dodao da je otvorio pitanje o novom gasovodu planiranom da iz Rusije dovodi gas Njemačkoj.

Kancelarka je rekla da su razmatrali pitanja trgovine i migracije i da očekuje dalju razmjenu dok SAD ostaju partner Njemačke.

Ranije je njemačka kancelarka Angela Merkel uzvratila je na optužbe američkog predsjednika Donalda Trumpa prvog dana NATO samita u Briselu, negirajući da je njena zemlja pod "potpunom kontrolom" Rusije, porukom da Njemačka vodi sopstvenu nezavisnu politiku i samostalno donosi odluke.

Upotrijebivši, kako navode izvještači iz Brisela, ništa manje eksplicitan jezik od američkog predsjednika, kancelarka je rekla da joj ne trebaju lekcije o tome kako da se nosi sa autoritarnim režimima, podsjetvši ga da je ona odrasla u Istočnoj Njemačkoj koja je bila dio sfere uticaja Sovjetskog saveza.

"I sama sam osjetila kako je dio Njemačke bio pod kontrolom Sovjetskog saveza. Veoma sam srećna da smo danas ujedinjeni u slobodi u Federalnoj Republici Njemačkoj. Zbog toga mi danas možemo reći da možemo donijeti naše sopstvene nezavisne politike i nezavisne odluke. To je veoma dobro, naročito za ljude u istočnoj Njemačkoj".

Takođe je uzvratila na Trumpove optužbe da Njemačka izdvaja previše malo za NATO.

"Njemačka čini puno toga za NATO" rekla je Merkel i pojasnila:

"Njemačka je druga po velični po broju trupa, naveći dio naših vojnih kapaciteta ponuđen je NATO-u i do danas mi imamo najveći angažman u Avganistanu. To je takođe mjesto na kojem branimo interese Sjedinjenih država."

Ranije danas američki je predsjednik optužio Berlin da su u "potpunosti pod kontrolom Rusije" zbog zavisnosti od snadbijevanja energijom.

Na svom prvom sastanku na samitu, sa generalnim sekretarom NATO -a Jensom Stoltenbergom, Trump je odnose između Njemačke i Rusa ocijenio kao "neprimjerene".

XS
SM
MD
LG