Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Britanac otrovan novičokom nije više u kritičnom stanju


Preminala Dawn Sturgess i njen partner Charles Rowley koji je izašao iz kritičnog stanja tokom noći

Britanac Charlies Rowley otrovan nervnim agensom novičok 30. juna nije više u kritičnom stanju, objavljeno je dva dana nakon što je njegova partnerka Down Strugess, preminula u istoj bolnici.

Salisbury okružna bolnica je ovo objavila u srijedu. Njih dvoje su pronađeni 30. juna bez svijesti, a par dana kasnije policija je saopštila da je utvrđeno da su bili izloženi istoj supstanci kojom su bili otrovani bivši ruski dupli špijun Sergej Skripalj i njegova kćer Julija u martu-nervnim agensom novičok.

"Stanje Charlie Rowleya se značajno popravilo u toku noći. On više nije u kritičnom stanju" saopštila je Lorna Wilkison, direktorica odjeljenja za intenzivnu njegu u Salisbury bolnici.

"Njegovo stanje je sada ozbiljno, ali stabilno," takođe je dodala.

Britanska policija je danas navela da su razgovarali sa Rowleyem u pokušaju da saznaju na koji su način on i njegova pokojna partnerka došli u dodir sa nervnim agensom novičok.

Policija sumnja da su Rowley i Strugess slučajno bili izloženi ostacima novičoka koji su preostali od martovskog incidenta sa Skripaljima.

Julija i Sergej Srkripalj su se u maju oporavili, ali je nakon smrti britanske građanke Strugess, minstar odbrane Gavin Williamson prije dva dana optužio Rusiju da su počinili napad na tlu Britanije.

Kremlj je odbacio optužbe, nazvavši ih apsurdnim.

Trovanje Skripaljevih izazvalo je ozbiljnu diplomatsku krizu između Zapada i Rusije, sa međusobnom protjerivanjem diplomata Britanije i ostalih država koje su se solidarisale sa Lonodom i Rusije na drugoj strani.

XS
SM
MD
LG