Dostupni linkovi

Ombudsmani Srbije i Turske planiraju osnivanje balkanske mreže zaštitnika


Protesti zbog kršenja ljudskih prava u Turskoj, ilustracija
Protesti zbog kršenja ljudskih prava u Turskoj, ilustracija

Ombudsmani Srbije i Turske Zoran Pašalić i Šeref Malkoć najavili su u srijedu osnivanje mreže balkanskih zaštitnika građana, jer je zajednički cilj da Balkan postane područje mira, spokojstva i saradnje.

Oni su na sastanku u Beogradu zaključili da su problemi građana Srbije i Turske istovetni, osim što postoji razlika u njihovom ekonomskom statusu.

Pašalić je rekao da je u stalnoj komunikaciji sa ombudsmanima iz regiona i da pokušavaju da pronađu rešenje da se se "svaki građanin Balkana u svakoj zemlji oseća kao u svojoj kući".

"Želimo da ako bilo kog građanina zadesi neki problem zna u koju instituciju će doći i koja će mu u najbržem mogućem roku pomoći. Možda vam to zvuči idealistički, ali radimo na tome", kazao je Pašalić.

Ombudsman Turske Šeref Malkoć je, uporedivši rad službi u Srbiji i Turskoj, kazao da mu se u 2017. godini obratilo 17.000 gradjana, a od toga najviše zaposleni u državnom sektoru.

"Od tih pritužbi, 30 odsto je bilo od zaposlenih u državnom sektoru, zatim pritužbe na sistem obrazovanja i rad lokalnih samouprava. Trudimo se da u roku od šest meseci odgovorimo na te pritužbe", rekao je Malkoć.

XS
SM
MD
LG