Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Međunarodna komisija za nestale: Podržati istinu o Srebrenici


Izložba Međunarodne komisije o nestalima održava se u Srebrenici 11. jula 2018.

Dvadeset tri godine nakon genocida u Srebrenici, od ključnog je značaja da se podrži istinita priča o onome šta se dogodilo, te da se nastavi raditi na pronalaženju onih koji se još uvijek vode kao nestali i da se odgovorni dovedu pred lice pravde, izjavila je danas glavna direktorica Međunarodne komisije za nestale (ICMP), Kathryne Bomberger.

“Danas je ICMP uz porodice koje ukopavaju svoje najmilije,” poručila je Bomberger. “ICMP je uz porodice nestalih i sa svima koji se bore za istinu, za pravdu i za pravo na obeštećenje."

Ubistvo 8.000 muškaraca i dječaka nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine je jedini priznati genocid na evropskom tlu nakon drugog svjetskog rata. ICMP je uveo postupak identifikacije na osnovu DNK analize koji je omogućio pronalaženje 6.940 žrtava genocida, odnosno gotovo 90 posto. Danas 35 žrtava koje su identificirane u proteklih 12 mjeseci odlazi na počinak u Memorijalnom centru Potočari pored Srebrenice, navedeno je u saopštenju povodom 23 godine genocida u Srebrenici.

Bomberger je navela da je uloga ICMP-a u pružanju pomoći državama bivše Jugoslavije u pronalaženju kako se procjenjuje 40.000 osoba nestalih na području zapadnog Balkana u sukobu 1990-ih, pomogla da se uspostavi činjenični opis užasnih zločina koji su počinjeni. Pronađeno je više od 70 posto nestalih u regiji, što predstavlja rezultat bez premca bilo gdje drugdje u svijetu.

ICMP je dostavio sudsko-medicinske dokaze Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i sudovima u Bosni i Hercegovini, kao i drugdje na zapadnom Balkanu.

Do sada je protiv ukupno 20 osoba vođen sudski postupak pred MKSJ za zločine vezane za Srebrenicu. Od tog broja je za 14 osoba izrečena osuđujuća presuda. Sud BiH je vodio postupak protiv 55 osoba za zločine povezane sa Srebrenicom, a osuđeno je 37 osoba.

Direktorica Međunarodne komisije za nestale je također naglasila da će Program ICMP-a za zapadni Balkan nastaviti da pomaže na pronalaženju oko 12.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale u regiji, uključujući i 1.000 nestalih osoba iz Srebrenice.

U saoptenju se podsjeća se i da su u Londonu 10. jula 2018. godine lideri zemalja iz regije i država članica EU koje učestvuju u Berlinskom procesu potpisali Zajedničku deklaraciju u kojoj su, između ostalog, ponovili svoju opredijeljenost podršci naporima na pronalaženju osoba koje se još uvijek vode kao nestale uslijed sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

U tom dokumentu se ističu navodi ICMP-ove “Deklaracije o ulozi države u procesu rješavanja pitanja osoba nestalih uslijed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava” koju su 2014. godine u Mostaru potpisali predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednici Hrvatske, Crne Gore i Srbije i koja prepoznaje centralni značaj otkrivanje sudbine nestalih u skladu s poštovanjem ljudskih prava i vladavine zakona.

XS
SM
MD
LG