Dostupni linkovi

Talibani preuzeli odgovornost za napad u Pakistanu


Sa mesta napada, Pešavar

Pakistanski talibani u sredu su preuzeli odgovornost za samoubilački napad na miting, u kom je ubijen sekularni političar i još 20 ljudi, dve nedelje pre izbora.

Portparol talibana Mohamad Hurasani rekao je da je meta napada bio skup Narodne nacionalne partije (ANP) u Pešavaru i da je ubijen kandidat za regionalnog poslanika Harun Ahmed Bilur.

U napadu je povređeno 65 ljudi.

Islamski ekstremisti gaje netrpeljivost prema toj partiji od vremena kada je ona vladala u provinciji Kiber Pahtunhva, čiji je Pešavar glavni grad, od 2008. do 2013. U to vreme je vojska izvodila veliku ofanzivu protiv ekstremista u dolini Svat. Islamisti su uzvratili talasom napada pre izbora 2013, ubivši stotine pristalica ANP.

Bilurov otac je 2012. ubijen u samoubilačkom napadu.

Talibani su saopštili da je sinoćni napad osveta za vladavinu ANP i najavili još sličnih napada, pozvavši ljude da se drže podalje od skupova ANP.

Napad su osudile političke partije i vlada. Tehnički premijer Nasir-ul-Mulk naredio je vojsci i policiji da obezbede mir tokom izbora 25. jula.

Do napada je došlo par sati nakon što je vojska saopštila da će rasporediti više od 370.000 ljudi na glasačkim mestima da bi se obezbedili slobodni, fer i transparentni izbori. To je pet puta više vojnika nego na izborima 2013, kada je bezbednosna situacija bila mnogo gora.

XS
SM
MD
LG