Dostupni linkovi

U Briselu dvodnevni sastanak lidera NATO-a


Sjedište NATO-a, Brisel

Lideri 29 članica NATO-a i predstavnici mnogih partnerskih zemalja sastaju se u srijedu i četvrtak u Briselu na samitu u novom sjedištu Alijanse, a glavne teme bit će jačanje saveza i odbrane, borba protiv terorizma i pravednija podjela obaveza, saopšteno je iz ove organizacije.

"Očekujemo da će osam saveznika uložiti najmanje dva posto bruto domaćeg proizvoda u odbranu ove godine, u poređenju sa samo tri savezničke zemlje 2014. godine", izjavio je generalni skeretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je dodao da očekuje da će evropske članice i Kanada izdvojiti dodatnih 266 milijardi dolara za potrebe odbrane od 2018. do 2024. godine.

Lideri će donijeti odluke o povećavanju misije obučavanja iračkih vojnih snaga i jačanju podrške ključnim partnerima na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, uključujući Tunis i Jordan.

"Očekuje se da će saveznici pozvati Skoplje da počne razgovore o članstvu", navodi se u saopštenju i dodaje da će NATO biti u mogućnosti da pozove Makedoniju da postane član ovog saveza kada bude usvojen i proveden sporazum o nazivu bivše jugoslovenske republike.

Među ostalim temama bit će situacije u Gruziji i Ukrajini, kao i angažovanje Alijanse u Afganistanu.

Zabrinutost oko NATO samita
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:51 0:00

XS
SM
MD
LG