Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moguć novi udar SAD u trgovinskom ratu s Kinom


Zastava SAD-a i Kine

Sjedinjene Države su napravile novi spisak uvoznih kineskih proizvoda u vrijednosti od 200 milijardi dolara godišnje na koje bi od septembra mogle biti uvedene takse, rekao je američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer (Lajthajzer).

Vlada predsjednika Donalda Trumpa (Tramp) je pojačala pritisak u trgovinskom ratu protiv Pekinga i prošle sedmice je uvela takse na 34 milijarde dolara uvoza iz Kine, povodom pitanja intelektualne svojine. Kina je odmah uzvratila istom mjerom.

Lighthizer je u utorak rekao da će te takse na kraju pokriti ukupno 50 milijardi dolara uvoza iz Kine i to proizvoda koji su imali koristi od "prisilnog transfera tehnologije", prakse za koju američke vlasti optužuju Kinu.

Kineske uzvratne mjere su izazvale nove prijetnje iz Washingtona.

"Kao posljedica kineskih uzvratnih mjera i njihove nesposobnosti da promijene svoje ponašanje, predsjednik je naredio Trgovinskom predstavništvu da počne proces sa ciljem uvođenja taksi od deset posto na dodatnih 200 milijardi dolara", rekao je Lighthizer.

Američki zvaničnici su rekli da te takse, zbog konsultacija i pravnih postupaka, neće moći stupiti na snagu prije septembra ako Sjedinjene Države odluče nastaviti sa svojim mjerama.

Predsjednik Trump, koji se nalazi u trgovinskoj ofanzivi na više frontova, i sam je prijetio uvođenjem taksi na 200 milijardi dolara kineske robe i čak i dupliranjem te sume ako Kina još jednom uzvrati.

XS
SM
MD
LG